Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Medveď znovu útočil: Nad obcou Pribylina napadol manželov so psom
Zdielať na

Medveď znovu útočil: Nad obcou Pribylina napadol manželov so psom

BANSKÁ BYSTRICA / Asi 7 Kilometrov za obcou Pribylina, v obľúbenej turistickej lokalite Suchý Hrádok, útočil v nedeľu 31. marca medveď. Zviera sa rozbehlo na nič netušiaci manželský pár, mužovi poranilo pazúrmi nohu. Vystrašený manželia sa pred medveďom skryli v kolibe, odkiaľ privolali políciu.

Bolo krátko pred 17.00 hodinou. Nedeľná prechádzka sa pre manželský pár v okamihu zmenila na boj o život. Hru so psom z ničoho nič prerušil manželkin krik. Udalosti následne nabrali rýchly spád. "Zachránilo ma to, že tam bola ohrada, ktorú som dokázal preskočiť, to medveďa zabrzdilo," priblížil napadnutý muž, Ľuboš Szep.

Niekoľkokrát sa však po pánovi Ľubošovi zahnal labou, pričom mu zasiahol nohu. Zviera sa následne rozbehlo ku kričiacej žene. Medveď našťastie v útoku nepokračoval a po chvíli zmizol v blízkom lese. "Jak ma zasiahol, to už ja neviem, či pri tom preskakovaní. Zostali aj na zábradlí škrabance, keby nie tá ohrada, čo ho zastavila, tak som jak sa hovorí na podnose," opísal Ľuboš Szep. 

Napriek zraneniam mal muž stále dobrú náladu

Pán Ľuboš celý incident opísal privolanému zásahovému tímu pre medveďa hnedého. Až následne ho jeho príbuzná odviezla na ošetrenie do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Tu zistili, že prst, ktorý si poranil počas preskakovania ohrady, má zlomený. Napriek zraneniam ho neopúšťala dobrá nálada. Pri predstave, čo všetko mu mohlo statné zviera spôsobiť, nad pár škrabancami len mávol rukou. "Dám si to ako druhý dátum narodenia," povedal Szep. 

Medveď sa po útoku stále zdržiaval v blízkosti. Manželia sa pred ním ukryli do koliby, ktorá je v blízkosti ohrady so studničkou. Podľa zásahového tímu mohlo ísť o medvedicu, ktorá hľadala svoje mladé. "Kontaktovali sme už aj poľovníkov, poľovného hospodára, starostu obce, nech vyhlásia v obci aj okolitých obciach zvýšenú opatrnosť a pokiaľ je to možné, Ľudia by sa mali tejto lokalite v najbližších dňoch vyhnúť," uviedol Simon Lisý zo Zásahového tímu Sever. Zásahový tím monitoroval danú lokalitu celú noc, medveďa tu viac nespozorovali.

ŠOP SR v tejto súvislosti konštatovala, že početné hlásenia o škodách či strete s medveďom sú dôsledkom dlhodobo neriešeného problému. Z tohto dôvodu aktuálne intenzívne rokuje s užívateľmi poľovných revírov vo vybraných oblastiach Slovenska o spoločnom postupe, ktorým sa spoľahlivo identifikujú problémové medvede a v súčinnosti s poľovníkmi sa zabezpečí ich prípadná eliminácia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy