Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Požehnanie Urbi et Orbi: Pápež vyzval na výmenu všetkých väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou
Zdielať na

Požehnanie Urbi et Orbi: Pápež vyzval na výmenu všetkých väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou

VATIKÁN / Na svätopeterskom námestí v Ríme viedol pápež František slávnostnú omšu. Napriek tomu, že zdravotne na tom nie je dobre. Vo veľkonočnom posolstve sa špeciálne venoval vojne na Ukrajine a vyzval na výmenu väzňov.

Pápež František v tradičnom veľkonočnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) v nedeľu 31. marca vo Vatikáne vyzval na výmenu väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. TASR informuje podľa agentúry AFP. Konflikt rozpútaný ruskou inváziou na Ukrajinu trvá už tretí rok.

"Výzvou na rešpektovanie princípov medzinárodného práva vyjadrujem nádej na všeobecnú výmenu všetkých väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou," povedal asi 30 tisíckam veriacich z balkóna baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Jeho prejav bol naživo vysielaný do celého sveta. Vyzval aj na prepustenie rukojemníkov a prímerie v Pásme Gazy, pričom sa očakávajú nové rokovania o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

"Opätovne apelujem, aby bol zabezpečený prístup k humanitárnej pomoci do Gazy, a ešte raz vyzývam na rýchle prepustenie rukojemníkov zadržaných 7. októbra a okamžité prímerie v Pásme (Gazy)," uviedol pápež vo veľkonočnom posolstve.

Pripomenul aj Sýriu, ktorá už trinásť rokov trpí následkami ničivej vojny. Libanon podľa jeho slov zase ničí inštitucionálna bezvýchodisková situácia a hlboká kríza. Pripomenul aj pokrok krajín západného Balkánu smerom k integrácii do európskeho projektu. Povzbudil tiež Arménsko a Azerbajdžan, aby s podporou medzinárodného spoločenstva mohli pokračovať v dialógu a dosiahli čo najskôr definitívnu mierovú dohodu.

Veľkonočné požehnanie Urbi et Orbi pápeža Františka si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy