Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Minimálna mzda by mala prekročiť tisíc eur: Uškodí to Slovákom?
Zdielať na

Minimálna mzda by mala prekročiť tisíc eur: Uškodí to Slovákom?

BRATISLAVA / Minimálna mzda pôjde výrazne hore. Do troch rokov by mala atakovať hranicu 1-tisíc eur. Stane sa tak, ak prejde nový návrh Ministerstva práce. No jeho budúcnosť je otázna - problémy v ňom vidí opozícia aj asociácia zamestnávateľov. Blokovať by ho dokonca mohla koaličná SNS. Tento rok minimálna mzda dosahuje 750 eur. Skok by nastal v roku 2026. Do konca volebného obdobia by vám na účte pristála minimálne tisícka. Viete, ako sa vyčísluje minimálna mzda? Teraz je to 57 percent priemerného platu. Podľa nového zákona sa toto číslo zvýši na 60. Funguje to ako automat, ktorý na základe priemernej mzdy spred dvoch rokov, určí tú aktuálnu minimálnu.

Systém výpočtu bude platiť, ak sa zamestnávatelia a odborári nedohodnú na lepších podmienkach

"Ak by chcel niekto hovoriť, že toto sú výsledky populistických pretekov na Slovensku v dôsledku volebnej kampane, nie je to pravda," povedal štátny tajomník ministra práce Branislav Ondruš. Sociálny rezort sa voči obvineniam z vypočítavosti bráni už automaticky. Argumenty - minimálka je najnižšia spomedzi krajín V4 a jej reálna hodnota pre infláciu v posledných rokoch klesala.

Ministerstvo práce posiela zákon do riadneho legislatívneho konania. Avizuje, že je pripravené na prípadné pripomienky zamestnávateľov. Tým sa ale nepáči celý systém pomoci pre takmer 140-tisíc ľudí zarábajúcich na spodnej hranici. "Zvyšovať ich disponibilný príjem je predovšetkým potrebné zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane, respektíve jeho valorizovaním o infláciu, na čo dlhodobo upozorňujeme. Myslím, že v tomto smere máme jednotné stanovisko aj s odborármi," uviedol Rastislav Machunka, viceprezident asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Opozícia so zvyšovaním problém nemá, ministerstvo ale varuje

Opozícia so zvyšovaním ako takým problém nemá. Varuje však, že efekt, ktorý si na ministerstve sľubujú, môže byť úplne opačný. "Štát má málo pák na to, aby tlačil na zvyšovanie miezd. Jednou z týchto pák, ktorú považujeme za veľmi legitímnu, je práve zvyšovanie minimálnej mzdy," uviedol Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny. "Ministerstvo financií ukázalo na základe minulých dát, že zvyšovanie minimálnej mzdy znamenalo stratu 14-tisíc pracovných miest," vyjadril sa člen výboru NR SR pre financie a rozpočet Štefan Kišš. 

Zákon nemusí prejsť hladko ani vo vláde. Národniari chcú so svojím "áno" obchodovať. "Slovenská národná strana podporí návrh len za podmienky, že koaliční partneri odsúhlasia opätovné zavedenie minimálneho dôchodku vo výške 33 percent priemernej mzdy v hospodárstve," znelo stanovisko SNS. "Návrh SNS je nový, budeme o ňom diskutovať na koaličnej rade," vyjadril sa HLAS-SD. 

Prvé veľké stretnutie vlády, zamestnávateľov a odborov je na pláne už v pondelok (25.3.). Rokovať bude Hospodárska a sociálna rada štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy