Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Požiar Univerzitnej nemocnice v Košiciach odhalil jej nebezpečný stav
Zdielať na

Požiar Univerzitnej nemocnice v Košiciach odhalil jej nebezpečný stav

KOŠICE / Po požiari v nemocnici v Košiciach sa strhla vlna kritiky. Lekárske odborové združenie, ako aj zamestnanci Univerzitnej nemocnice apelujú na kompetentných, aby doriešili bezpečnosť. Požiar v nemocnici mohol byť podľa ich slov tragický. Odhalil totiž nebezpečný stav budovy.

Požiar vypukol vo štvrtok 7. marca na štvrtom poschodí, kde sídli psychiatrická klinika. Horieť začalo v spoločenskej miestnosti. Začalo sa s okamžitou evakuáciou. Hustý štipľavý dym stúpal aj na vyššie poschodia. Dymom sa nadýchalo 7 pacientov.

Podľa slov lekárov požiar mohol skončiť obrovskou tragédiou. Situácia v nemocnici je vážna. "Zo 766 ľudí bolo evakuovaných 404. V budove zostalo 362 ľudí. To boli ležiaci pacienti pripútaní na lôžko, bezbranní novorodenci v inkubátoroch a personál, ktorý sa o nich ostal hrdinsky starať," uviedol neurológ a predseda Lekárskeho odborového združenia Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach, Peter Zimmermann.

Stav budovy je nebezpečný

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský tvrdí, že budova nemá funkčné evakuačné schodisko a ani výťah. Ležiacich pacientov či deti v inkubátoroch, napojených na prístroje alebo kyslík, nemožno evakuovať. "Pri tom požiari boli schodiská zadymené. Je nereálne zo 16. poschodia cez toto schodisko previesť všetkých pacientov," povedal Visolajský. 

"Jeden z hlavných problémov vidíme hlavne v udusení tých pacientov. Bolo tam množstvo dymu a nebezpečné toxické výpary," vyjadril obavy ortopéd Ján Pobeha. Budova má 17 poschodí, no hasiči vedia pomôcť a zachrániť pacientov len do 6. poschodia. S technikou sa totiž vyššie nedostanú. Štyridsaťtri rokov stará nemocnica potrebuje rozsiahle rekonštrukcie a investície, poprípade začať budovať novú nemocnicu.

Potrebujú viac peňazí

"EÚ nám dá stovky miliónov na to, aby sme si to opravili na Slovensku a ministerstvo a záujmové skupiny rozhodnú, že to pôjde súkromným nemocniciam," sťažoval sa Visolajský "Ako by pomohlo to, že nejaké peniaze, čo by nemocnica dostala, by zabránili tomu, že tu vznikol požiar," oponuje vyjadreniam Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Psychiatrické oddelenie, na ktorom požiar vypukol, naďalej nefunguje. Pacienti sú na urologickej a internej klinike. Na chodbách je stále cítiť dym. "Vnímame vyjadrenia Lekárskeho Odborového Združenia na dnešnej tlačovej besede ako zavádzajúce, účelové a za politikárčenie. Aktuálne totiž prebiehajú šetrenia a vyšetrovania v rámci udalostí zo strany orgánov činných v trestnom konaní," informoval riaditeľ Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ľuboslav Beňo.

Nová nemocnica sa zatiaľ stavať nebude

"Dali sme si vyžiadať všetky tie krízové scenáre a evakuačné plány, ako budú postupovať nemocnice v prípade takejto situácie, či sú naozaj zabezpečené, či disponujú takýmito krízovými scenármi a verím, že efektívne budeme tomu predchádzať," dodala Dolinská. Podľa ministerky sa môžu v nemocnici robiť rôzne rekonštrukčné práce, no výstavba novej budovy v Košiciach zatiaľ na programe nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy