Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rebríček nemocníc 2023: Ako sa umiestnila nemocnica vo vašom meste?
Zdielať na

Rebríček nemocníc 2023: Ako sa umiestnila nemocnica vo vašom meste?

BRATISLAVA / Najlepšou štátnou univerzitnou a fakultnou nemocnicou roka sa opäť stala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – fakultná nemocnica. V kategórii všeobecných nemocníc obhájila prvenstvo Nemocnica Agel Košice-Šaca. Vyplýva to z deviateho ročníka hodnotenia nemocníc Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), ktoré je založené na porovnávaní dát predovšetkým z rokov 2019 až 2022.

Ocenenie Nemocnica roka opäť získali Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku a Nemocnica v Košiciach-Šaci. "Najväčšiu váhu mala kvalita poskytovanej starostlivosti," zdôraznil Dušan Zachar, riaditeľ INEKO. 

Inštitút INEKO posudzoval aj operačné skúsenosti lekárov, náročnosť diagnóz, spokojnosť pacientov, hospodárenie a transparentnosť. Hoci vo väčšine indikátorov kvality sa nemocnice medziročne zlepšili, stále nie sme na číslach spred pandémie. "Covid nás poslal do obdobia dinosaurov. To znovuzrodenie za posledný rok a niečo je naozaj veľmi náročné," uviedol Pavol Rusnák, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva nemocnice AGEL Košice-Šaca. 

Rebríček štátnych univerzitných a fakultných nemocníc:

INEKO

V rebríčku fakultných nemocníc dominujú nemocnice zo stredného Slovenska. Prvenstvo obhájila Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku, nasledovaná Rooseveltovou nemocnicou v Banskej Bystrici. Tretí je Martin, štvrtá Žilina. "Máme jednotlivé kliniky, ktoré liečia pacientov z celého Slovenska. Je o nás známe, že sme dali do života robotickú chirurgiu," priblížil Robert Rusnák, riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, ktorá skončila posledná, zdôraznila, že počas covidu liečila najviac pacientov, ako prvá vybudovala vakcinačné centrum a poskytla liečebnú starostlivosť tisíckam migrantov po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine. "Môžeme vyjadriť len sklamanie, že tento humánny prístup Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice v čase najväčších kríz prieskum nezohľadňoval," uviedla Ladislava Šustová, vedúca komunikačného odboru UNLP v Košiciach.

Rebríček všeobecných nemocníc:

INEKO

Čo sa týka všeobecných nemocníc, najlepšie obstála už piatykrát po sebe Nemocnica v Košiciach-Šaci. Nemocnice z východného Slovenska obsadili aj ďalšie pozície na stupni víťazov. Ľubovnianska bola druhá, Nemocnica Poprad tretia. Na poslednom mieste sa umiestnila Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica. Tí sa vyjadria až po dôkladnom preštudovaní výsledkov.

Najtransparentnejšou nemocnicou sa stala Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici"Na našej stránke je k dispozícii hospodárenie nemocnice, sú tam informácie o priemerných mzdách," informovala Miriam Lapuníková, riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. "Čo sa týka všeobecných nemocníc, tam bola skokanom roka nemocnica z Dunajskej Stredy," uzavrel Zachar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy