Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Blokádu priechodu Vyšné Nemecké dočasne prerušia. Nejde o rezignáciu, hovorí Únia autodopravcov
Zdielať na

Blokádu priechodu Vyšné Nemecké dočasne prerušia. Nejde o rezignáciu, hovorí Únia autodopravcov

Zdroj: TASR

VYŠNÉ NEMECKÉ / Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod je osobná doprava vybavovaná priebežne, čakacie doby pre nákladnú dopravu sú štyri až päť dní. Za 24 hodín od nedele (3. 12.) rána do pondelka rána bolo na výstupe zo SR na Ukrajinu vybavených spolu 179 kamiónov. TASR o tom informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická.

Aktuálnu situáciu na hraničnom priechode monitoruje reportér TV JOJ Peter Sabo:

J. Bíreš: Pri blokáde kamionistov treba zabrániť stratám na citlivom tovare

Počas prebiehajúcej blokády kamionistov na hraniciach s Ukrajinou treba zabrániť stratám na citlivom tovare v podobe potravín či zvierat. V pondelok to pre spravodajcu TASR uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš, ktorý do Bruselu zavítal na dvojdňové expertné rokovania v rámci Rady EÚ.

Pondelňajšie zasadnutie ministrov dopravy EÚ neponúklo žiadnu rýchlu odpoveď slovenským či poľským kamionistom blokujúcich svojich lacnejších ukrajinských kolegov na hraničných priechodoch. To môže znamenať, že blokáda potrvá ďalších niekoľko týždňov a takáto situácia podľa Bíreša vytvára riziká pre prevoz niektorých druhov tovarov. "Tým, že sú dlhé kolóny, stáva sa, že stoja aj kamióny, ktoré prevážajú rýchloskaziteľný tovar, to znamená potraviny, a čo je horšie aj zvieratá a zárodočné produkty," opísal situáciu Bíreš. Upozornil, že k takejto situácii došlo minulý týždeň, keď bol blokovaný kamión s jednodňovými kurčatami, ktoré išli zo Slovenska na Ukrajinu.

Spresnil, že ŠVPS spolupracuje s colníkmi na slovensko-ukrajinskej hranici a chce tie dopravné prostriedky, ktoré vozia zvieratá alebo potraviny označiť tak, aby boli uprednostnené a nestáli zbytočne dlho na hraniciach. Podľa jeho slov ide o čisto slovenské aktivity v tomto smere, aby nevznikali žiadne straty na prevážaných potravinách, rastlinách či zvieratách. Európska komisia to zatiaľ nekoordinuje s členskými krajinami. Dodal, že Slovensko vystupuje proaktívne, podobne ako v tejto oblasti konalo aj počas pandémie nového koronavírusu.

J. Ráž: EÚ teraz nemá odpoveď pre kamionistov blokujúcich ukrajinské hranice

Zasadnutie ministrov dopravy EÚ neponúklo momentálne žiadnu odpoveď slovenským či poľským kamionistom blokujúcich svojich lacnejších ukrajinských kolegov na hraničných prechodoch. Uviedol to v pondelok minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smer-SD) v rámci zasadnutia Rady EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Bruseli.

Minister skonštatoval, že viaceré členské krajiny EÚ podporujú iniciatívu Poľska, Slovenska a Maďarska sprísniť podmienky pre ukrajinských vodičov kamiónov, ďalšie krajiny a tiež Európska komisia však upozorňujú na solidaritu a pripomínajú, že po vstupe do EÚ v tejto pozícii boli aj naše krajiny.

Potvrdil, že Poľsko prišlo s návrhom, aby na úrovni EÚ došlo k prehodnoteniu zmluvy o uvoľnení pracovných povoleniek pre ukrajinských šoférov, pričom z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa k tejto výzve pridalo aj Slovensko a Maďarsko, kým Česká republika zostala neutrálna. Podporné stanovisko naznačili tri pobaltské krajiny.  Zasadnutie Rady ministrov však neponúklo žiadnu odpoveď slovenským či poľským kamionistom blokujúcich svojich ukrajinských kolegov na hraničných priechodoch.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) pokračuje v blokovaní hraničného priechodu Vyšné Nemecké na protest proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii. Obmedzenie na prejazd kamiónov má trvať do odvolania, pričom protestujúci sa rozhodnú o ďalšom postupe na základe výsledkov pondelkových rokovaní európskych ministrov dopravy v Bruseli. UNAS pri začatí protestnej blokády informovala, že obmedzovať nebude prevoz humanitárneho tovaru, vojenskej pomoci, živých zvierat, paliva a chladeného či čerstvého tovaru, ostatný tovar bude púšťaný v počte štyroch kamiónov za hodinu.

Súvisiace články