Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nezamestnanosť opäť klesla. V týchto krajoch sa počet nezamestnaných znížil najviac
Zdielať na

Nezamestnanosť opäť klesla. V týchto krajoch sa počet nezamestnaných znížil najviac

BRATISLAVA / Počet ľudí bez práce bol v treťom kvartáli tohto roka na úrovni 5,9 desatín percenta, čo predstavuje 163 tisíc ľudí evidovaných na Úradoch práce. Štatistický úrad upresnil, že viac ako polovicu týchto ľudí tvorili dlhodobo nezamestnaní. Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných za tretí štvrťrok medziročne klesol v piatich krajoch. Najviac ich ubudlo v Nitrianskom kraji s poklesom 31 percent. V Žilinskom kraji sa nezamestnanosť znížila o 21 percent. Celkovo najviac nezamestnaných zostáva na východe Slovenska.

Bez práce bolo 163 tisíc ľudí 

Počet ľudí bez práce v 3. štvrťroku 2023 v SR klesol na 5,9 percent, čo je necelých 163 tisíc osôb. Úbytok nezamestnaných podľa Výberového zisťovania pracovných síl pokračoval už deviaty štvrťrok za sebou. Medziročne sa tak ukazovateľ, ktorý uvádza podiel nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb, znížil o 0,2 percentuálneho bodu (p. b.), informoval v pondelok 4. decembra Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počet ľudí bez práce v lete a na začiatku jesene podľa ŠÚ klesol najmä vplyvom poklesu počtu dlhodobo nezamestnaných. Nezamestnanosť sa medziročne znížila až v piatich regiónoch Slovenska. V porovnaní s 2. štvrťrokom sa počet nezamestnaných po sezónnom očistení zvýšil o 0,2 percenta.

Viac ako polovicu tvorili dlhodobo nezamestnaní

ŠÚ SR priblížil, že väčšina, takmer 64 percent v štruktúre ľudí bez práce, boli dlhodobo nezamestnaní. Na Slovensku tak bolo bez práce viac ako 11 mesiacov 104.000 ľudí. "Pozitívom bolo, že vývoj ich počtu kopíroval celoslovenský trend poklesu, medziročne počet dlhodobo nezamestnaných sa tak znížil o 6,2 %. Krátkodobá nezamestnanosť však začiatkom jesene mierne stúpla," spresnil ŠÚ.

Trend medziročného mierneho úbytku nezamestnaných sa prejavil vo všetkých vekových skupinách, s výnimkou najmladších osôb. Počet ľudí bez práce od 15 do 24 rokov medziročne vzrástol o takmer 7 percent.

Pozitívny pokles nastal v štruktúre nezamestnaných počas 3. štvrťroka aj z pohľadu odvetví ekonomiky posledného zamestnávateľa. Počet ľudí bez práce sa medziročne znížil v polovici zo 16 odvetví ekonomiky. Najviac, vyše 60 percent osôb, ubudlo v skupine nezamestnaných, ktorí pracovali naposledy vo vzdelávaní. Druhý najdynamickejší pokles o vyše 40 percent zaznamenala skupina osôb, ktorá pracovala naposledy v administratívnych službách a v stavebníctve.

Počet nezamestnaných klesol v piatich krajoch

Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných v 3. štvrťroku 2023 medziročne klesol v piatich z ôsmich krajov Slovenska. V percentuálnom vyjadrení (relatívne) najviac nezamestnaných ubudlo v Nitrianskom kraji (pokles o 31 percent) a v Žilinskom kraji (pokles o 21 percent).

Najvyššie celkové počty nezamestnaných zostávali na východe Slovenska, v Prešovskom kraji vyše 43-tisíc osôb a v Košickom kraji cez 36-tisíc osôb. Oba kraje zároveň navyše zaznamenali medziročne rast počtu nezamestnaných o približne 7 percent.

Pretrvávala vysoká disproporcia hodnôt ukazovateľov nezamestnanosti medzi regiónmi. Spolu päť krajov na západe a severe Slovenska malo mieru nezamestnanosti pod resp. tesne nad 4 percentá. Len dva kraje východu SR a Banskobystrický kraj sa približovali, resp. mierne prekonali, hranicu 10 percent.

Nezamestnanosť klesala aj v októbri:

Súvisiace články