Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dostať sa k vlastnému bývaniu je čoraz ťažšie. Čaká nás zlomový rok?
Zdielať na

Dostať sa k vlastnému bývaniu je čoraz ťažšie. Čaká nás zlomový rok?

BRATISLAVA / Ceny medziročne stále klesajú. Domy a byty po extrémnych nárastoch kúpite lacnejšie aj podľa najnovších presných čísel štatistického úradu. Zároveň sa ťažšie dostanete k hypotékam pre vyššie úroky. O tom, čo sa dá po naozaj turbulentných časoch na realitnom trhu očakávať v budúcom roku, sa diskutovalo na realitnom kongrese pod hlavičkou HN-klubu. Odborníci očakávajú zásadný rok.

Nehnuteľnosti sa medziročne kupovali priemerne o necelé štyri percentá lacnejšie ako vlani. Štatistický úrad má údaje reálnych cien, teda presné čísla. Inflácia ako aj nárast úrokov na hypotékach však urobili svoje aj napriek nižším cenám. "Objem novým hypoték je asi o 30-40 percent nižší, ako bol v minulosti," tvrdí Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability NBS.

Ekonómovia však posledné štyri roky, najmä tie od Covidu-19, s obrovskými nárastmi cien nehnuteľností nebrali ako zdravý jav a úrokové sadzby by už ani podľa Európskej centrálnej banky rásť nemali. Odborníci preto očakávajú, že rok 2024 už nebude turbulentný, ale zásadný pre nadchádzajúce roky. "Budú sa lámať úrokové sadzby a uvidíme či aj ceny nehnuteľností," uviedol Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Investments. 

Štatistický úrad SR

​Aj predávajúci sa pomaly zobúdzajú na vavrínových listoch eurobankoviek. Nehnuteľnosti sa už nepredávajú každý deň a očakáva sa nový štandard. "Byty okolo troch mesiacov a rodinné domy aj šesť mesiacov," upresnil Michal Puržinský analytik z portálu Nehnuteľnosti.sk.

Mladšie generácie možno začnú nový trend

Najväčšími vychytávkami by mali ostať naďalej nové 2-izbové byty. Nové byty by už zároveň na cenách extrémne klesať nemali. "Nových bytov bude zrejme menej, lebo veľa projektov buď zabrzdených alebo nejakým spôsobom neprichádzajú v dostatočnom objeme," vysvetľuje Attila Mészáros, predseda Realitnej únie SR.

Odborníci na realitnom trhu zároveň na Slovensku očakávajú ešte jednu veľkú zmenu. "Generácia Z alebo možno Generácia Alfa si už bude možno skôr vedieť predstaviť bývať v nájme," tvrdí Puržinský. Mladší majú zároveň nižší príjem a úver často nedostanú. "Pri náraste splátky sú oni viac dotknutí, takže podiel týchto mladých nám výraznejšie poklesol," dodal Ličák.

Súvisiace články