Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Falošní policajti vylákali od dôchodcov desiatky tisíc eur
Zdielať na

Falošní policajti vylákali od dôchodcov desiatky tisíc eur

TRNAVA / Falošní policajti vylákali od dôchodcov z celého Slovenska niekoľko desiatok tisíc eur. Kým od niektorých starších ľudí chceli v mene polície peniaze, aby pomohli ich najbližším, ďalších lákali na inú taktiku. Aby ich vraj ochránili pred zlodejmi, mali im odovzdať všetky svoje šperky a peniaze. Dvaja mladí podvodníci sú už v rukách polície.

Vyšetrovateľom z Trnavy sa podarilo vypátrať dvoch páchateľov, ktorí od začiatku roka podviedli niekoľkých dôchodcov. "Vyšetrovateľ obvinil zo zločinu podvodu dve osoby vo veku 18 a 20 rokov. Mladíci sa mali dopúšťať podvodov na celom území Slovenska," informovala Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Skupina mladých podvodníkov mala dôchodcov pripraviť o viac ako 66-tisíc eur a dve tisícky v zlate. "Vyšetrovateľom sa podarilo zadokumentovať 7 prípadov. Nevylučujeme, že ich bude podstatne viac," uviedla Linkešová.

Jedným z nich je pani z Trnavy. Popoludní jej zazvonil telefón na pevnej linke. Volal jej muž, ktorý sa predstavil, že je policajt a chce ju chrániť pred organizovanou skupinou. "Že ma idú vykradnúť a mám zobrať so sebou všetky šperky, mám ísť do banky a zobrať všetky peniaze," priblížila poškodená pani Zuzana.

Vypýtal si od nej mobilne číslo a nesmela vypnúť telefón, lebo ju takto mali chrániť. "Stále ma mali na linke, stále ma držali a stále som sa musela s nimi rozprávať, aby som nemala možnosť niekomu zatelefonovať," opísala pani Zuzana. Páchatelia ju totálne zmanipulovali, na každú jej pochybnosť mali pripravenú presvedčivú odpoveď. Išla do banky. "Vypýtala som si všetky peniaze, ktoré som mala na účte. To bolo vyše 9-tisíc eur. Prišla som autom do garáží, k východu som položila tašku aj s peniazmi," uviedla pani Zuzana.

"Vyšetrovateľ zároveň spracoval návrh, aby osoby boli stíhané väzobne. Súd sa s tým stotožnil a obe osoby boli eskortované do výkonu väzby," informovala Linkešová. Páchateľom hrozí vysoký trest. "Obvinených osobám hrozí za tieto trestné činy strata slobody až na 10 rokov," priblížila Linkešová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy