Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nejde o poruchu, ale o výzvu: Muž s dyslexiou vytvoril špeciálne písmo
Zdielať na

Nejde o poruchu, ale o výzvu: Muž s dyslexiou vytvoril špeciálne písmo

BRATISLAVA/ TRENČÍN / Zamieňajú si písmená, text im buď splýva alebo sa im jednotlivé písmená prekrývajú. Voči čítaniu majú mnohí z nich nevýslovný odpor, hoci práve to im pri prekonávaní dyslexie pomôže najviac. Štáb TV JOJ navštívil muža, ktorý má sám dyslexiu. Práve preto vyvinul špeciálne písmo, ktoré pomáha s čitateľskou výzvou.

"Nie je pre mňa viac náročné sa učiť, ja sa musím len učiť inak." vysvetľuje fotograf v škole Max Veselský. "Nehovorme o ľuďoch, ktorí majú poruchy, ale ktorí majú výzvy," tvrdí zriaďovateľka Miroslava Kripolská. 

Mnohí z nás si písmená B a D nezamieňajú. No nájdu sa medzi nami aj takí, pre ktorých tieto písmená predstavujú veľkú výzvu. Podobne to mal aj pán Max, ktorý má dyslexiu, dysgrafiu aj ADHD. "Najväčší problém pre mňa bol s čítaním dlhších slov. Keď niečo prečítam, tak si uvedomím, že som neprečítal to, čo som si myslel, že som prečítal," povedal Max.

Čítanie v angličtine mu problémy nespôsobuje, zato slovenčina a nemčina áno. Bojovať s dyslexiou sa rozhodol po svojom. "Asi jediná vec, čo to mne osobne zlepšilo je čítanie. Aj keď je to náročné, treba sa cez to prehrýzť," dodal.

Kreativitu využil na pomoc druhým

Pán Pyšný chce pomôcť dyslektikom, a preto pre nich vymyslel špeciálne písmo. On sám je dyslektikom s vizuálnym stresom. Preto presne vie, čo takýto ľudia prežívajú. "Ja som sa ťažko učil čítať, písať. Bolo to náročné," vysvetľuje autor písma Martin Pyšný. Nakoniec vyštudoval grafický dizajn a rozhodol sa, že dyslektikom pomôže. Na dysfonde pracoval niekoľko rokov.

Písmo pre dyslektikov už tri roky používajú aj na súkromnej škole v Bratislave"Je to niečo medzi tlačeným a tým klasickým písaným písmom," upresnila Kripolská. Písmo je trochu zaoblené. Písmeno "A" má iný sklon, písmeno "M" zas prvý kopček vyšší. Písmená vzájomne nesplývajú, ale sú dostatočne ďaleko od seba.

Pri deťoch s učebnými výzvami je potrebná reedukácia so špeciálnym pedagógom. "Tam sa pracuje s pomôckami, so špeciálnymi pracovnými listami, s hmatovými pomôckami, môže sa trénovať zvukové rozlíšenie," povedala špeciálna pedagogička Naďa Navarová. Študentom s dyslexiou pri učení pomôže aj čítacie okienko, ktoré im odokryje len časť textu. Ďalšie vhodné pomôcky sú napríklad plastelína na modelovanie písmen, vytlieskavanie slabík či príbehové kocky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy