Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Únia autodopravcov zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké
Zdielať na

Únia autodopravcov zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké

VYŠNÉ NEMECKÉ / Únia autodopravcov Slovenska v piatok 1. decembra zablokuje hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod. Plánujú tam zotrvať od 15-tej hodiny až do odvolania. Informovali o tom v stredu 29. novembra autodopravcovia po rokovaní s Ministerstvom dopravy SR. Protestujú tým proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii.

​​Kolóna začína v Nižnej Rybnici a je dlhá až ku hraničnému priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod. Únia autodopravcov povedala, že bude prepúšťať štyri nákladné vozidlá za hodinu zo Slovenska v smere na Ukrajinu. Toto číslo znamená približne polovicu štandardnej kapacity hraničného priechodu, kde sa bežne vybavuje osem kamiónov za hodinu. Za posledných 24 hodín tu podľa štatistík polície bolo vybavených 209 kamiónov. Prednosť má humanitárna a vojenská pomoc a tovar rýchlej prepravy.

​V pohotovosti sú policajné hliadky, ktoré usmerňujú dopravu. Púšťa sa pribežne v jednom jazdnom pruhu. Kamióny stoja mimo obcí. Odstavné zóny sú pri Michalovciach a na zjazde z diaľnice D1 pri Bidovciach. Kamionisti stáli pred blokádou na hraničnom priechode už 5 dní. Ak by došlo ku kolapsu dopravy, polícia bude kamióny odkláňať.

Podobný problém je aj na maďarských hraniciach na hraničnom priechode Milhosť, kde je kolóna dlhá až 30 kilometrov. Maďarskí policajti nepúšťajú kamióny zo Slovenska na Ukrajinu. V prípade, že kamionisti majú dokument o tom, že prepravujú tovar do inej krajiny Európskej Únie, majú prejazd povolený. Protestujúci sa v pondelok 4. decembra rozhodnú o ďalšom postupe na základe výsledkov rokovaní európskych ministrov dopravy v Bruseli.

Súvisiace články