Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nebezpečného medveďa z Liptovského Mikuláša by mali odchytiť v utorok
Zdielať na

Nebezpečného medveďa z Liptovského Mikuláša by mali odchytiť v utorok

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Medveďa, ktorý v Liptovskom Mikuláši napadol piatich ľudí, sa zatiaľ nepodarilo vystopovať. Mesto a jeho okolie strážia aj naďalej ozbrojené hliadky zásahového tímu. Medveďa budú dnes v noci hľadať pomocou najväčšieho dronu v Európe.

V popoludňajších hodinách mestskí policajti dočasne uzavreli starú cestu medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Snažia sa zásahovému tímu vytvoriť ideálne podmienky pre prácu a zároveň ochrániť ľudí, ak by došlo k prípadnej streľbe.

Aj v utorok 19. marca sa do pátrania po medveďovi zapojí hasič a dronista v jednej osobe Dominik Vároš so špičkovou technikou. Na liptov smeruje najväčší dron v Európe, s vojenským nočným videním. Medveďa nad Iľanovom zaznamenal Dominik so svojím dronom už v nedeľu v noci. Podľa zásahového tímu išlo s istotou o medveďa, ktorý vyčíňal v Liptovskom Mikuláši. "Jeho poloha bola tak nešťastná, že sa nedalo strieľať na neho, pretože v pozadí bol intravilán mesta," uviedol Jaroslav Slašťan, hlavný veliteľ zásahu ŠOP.

​V pondelok 18. marca došlo k dohode medzi Štátnou ochranou prírody a poľovníkmi, ktorá by mala užívateľom revírov rozviazať ruky. Po splnení konkrétnych kritérií, budú môcť sami zasiahnuť voči problémovým jedincom. Práve medveď z incidentu v Liptovskom Mikuláši by mohol byť prvým, takto eliminovaným zvieraťom. "Boli by sme veľmi radi, keby došlo k naplneniu týchto dohôd, aby toho medveďa odlovili oni," dodal Slašťan. 

V hľadáčiku zásahového tímu je okrem mladého medveďa, aj statný samec, ktorý zaútočil na turistov v Nízkych Tatrách. Žena pri úteku pred zvieraťom spadla a utrpela smrteľné zranenia. Tento medveď má na uchu identifikačnú známku. 

"Považujeme ho stále za nebezpečného. To, čo som videla bol jednoznačne predačný útok. A keďže je ľahko identifikovateľný aj zásahový tím má v plnej kompetencii uloviť tohto jedinca," informovala Vladimíra Fabriciusová, poverená riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity na MŽP. 

Uplynulú noc sa zásahovému tímu podarilo lokalizovať hľadaného medveďa. V rekordne rýchlom čase ho našiel pilot dronu. Kým sa však k nemu priblížili hliadky, medveď ušiel do nedostupného terénu. Zásahový tím naďalej zostáva monitorovať okolie Liptovského Mikuláša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy