Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mimoriadna situácia v Liptovskom Mikuláši naďalej trvá. Problematického medveďa zatiaľ nechytili
Zdielať na

Mimoriadna situácia v Liptovskom Mikuláši naďalej trvá. Problematického medveďa zatiaľ nechytili

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / V okolí Liptovského Mikuláša bol celú noc v pohotovosti zásahový tím pre medveďa hnedého. Ozbrojení muži hľadali medveďa, ktorý tam v nedeľu napoludnie zranil päť ľudí. Na zasadaní krízového štábu totiž padlo jednoznačné rozhodnutie. Medveďa treba eliminovať.

Zábery z Liptovského Mikuláša obleteli v nedeľu (17. 3.) doslova celé Slovensko. Medveď prešiel na pravé poludnie naprieč mestom, pričom zranil 5 ľudí, vrátane len 10ročného dievčaťa. "Tie zranenia neboli nejaké život ohrozujúce, boli to ľahké zranenia, skôr tí pacienti boli v šoku," priblížila chirurgička Liptovskej nemocnice Petra Drobuliaková. 

Práve trauma z takéhoto útoku môže zanechať väčšie stopy ako samotné fyzické poranenie. Medveď v Liptovskom Mikuláši vystrašil desiatky ľudí aj detí. "Pýtali sme sa jej ako sa má a ona - to sa mi nesnívalo? Ako keby jej stále nedochádzalo, čo sa stalo," opísala matka maloletého dievčaťa.

Medzi obyvateľmi Liptovského Mikuláša stále doznieva atmosféra nedeľných dramatických udalostí. "Ten medveď zmizol v lese niekde v Nízkych Tatrách, bol celonočný monitoring, medveďa sa zatiaľ eliminovať nepodarilo. To znamená, že sa zrejme nevrátil do intravilánu mesta," uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

V okolí Liptovského Mikuláša je od nedeľného popoludnia v teréne 14 ozbrojených mužov. Pri hľadaní medveďa im pomáhajú aj drony. Práve vďaka dronu s termovíziou sa im počas noci podarilo medveďa lokalizovať. Bol však v nedostupnom teréne a neskôr sa zásahovému tímu stratil. Aj v pondelok sa hliadky pohybovali najmä v tejto lokalite.

Kým sa v okolí mesta pohybuje ozbrojený zásahový tím, ľudia by mali najmä v ranných a večerných hodinách zvážiť pohyb mimo zastavaných častí mesta. V pohotovosti je aj mestská a štátna polícia. Vedenie mesta myslí aj na 5 zranených, ktorým ponúkli pomoc. "Chceme s nimi ďalej komunikovať a pokiaľ by mali nejakú potrebu, ktorú by sme my mohli naplniť, budeme tak robiť, lebo sú to naši obyvatelia," doplnil Blcháč.

​​Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj fotografie a videá. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra. Policajné hliadky ho vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.

Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok. Žilinské krajské riaditeľstvo polície nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy