Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Medveď sa ukázal na lyžiarskom svahu medzi skialpinistami
Zdielať na

VIDEO: Medveď sa ukázal na lyžiarskom svahu medzi skialpinistami

ŽIARSKA DOLINA / Mal to byť skialp, akých manželský pár z Liptovského Mikuláša už absolvoval veľmi veľa. Tentoraz to však bolo iné. Na zasneženom svahu ich prekvapil chlpatý obyvateľ miestnych lesov. Vytiahli mobil a rýchlo nakrúcali, takže vám to môžeme ukázať.

"My sme mali celkom náročnejší deň zlyžovali sme Tri kopy a bonus bol k tomu ešte medveď. Oddychovali sme pod 2.kopou a v diaľke som tak videla, že tam niečo ťarbavo sa presúva," opísala skialpinistka Soňa Peťova.

V Žiarskej doline v nadmorskej výške asi 1500 približne 5 ročný medveď bežal dolu svahom. "Bolo to veľmi pekné, z diaľky sme si to užili. Väčšinou som ho stretla na pár metrov a konečne to bolo z diaľky, takže super," povedala Soňa Peťova. "V tomto prípade medvede už definitívne aj jeho kolegovia vyliezajú zo svojich brlohov," uviedol Milan Šlávka, riaditeľ mestských lesov Ružomberok. 

Počasie vplýva na správanie zvierat

Niektorí lesníci sú presvedčení, že túto zimnú sezónu, kedy boli nadpriemerne teploty, si medvede poriadne ani neoddýchli. "Poznáme prípady z južnej Európy kde medvede vôbec nespia zimným spánkom, je možné, že vzhľadom na stúpajúci trend teplôt vysokých, sa to prenesie ku nám," dodal Šlávka.

Zároveň podľa nich vyššie zimné teploty môžu vplývať na zmenu v správaní medveďov. "Ako spánok chýba človeku, môže chýbať aj medveďovi, môže nastať situácia, že medveď bude aj nepokojný, agresívnejší," doplnil Šlávka. Prebudenie medvede zrejme neostanú dlho vo vysokých horách, ale zídu nižšie. "Pôjde určite do predhoria, kde bude hľadať potravu. Bude sa pohybovať po lúkach a hľadať čokoľvek pod zub," ozrejmil Matej Ondrejka, odborný lesný hospodár Žiar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy