Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Viaceré školy v ČR dostali anonymné vyhrážky streľbou. Polícia jednu z nich evakuovala
Zdielať na

Viaceré školy v ČR dostali anonymné vyhrážky streľbou. Polícia jednu z nich evakuovala

PRAHA / Polícia sa zaoberá anonymným e-mailom, v ktorom pisateľ vyhrážal viacerým vysokým školám v Česku streľbou. Pátra po páchateľovi a prijala bezpečnostné opatrenia, povedala dnes ČTK hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová. Podľa zistení ČTK oznámenia dostali Univerzita Karlova (UK), ústecká Univerzita J. E. Purkyňa, Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni, Univerzita Hradec Králové, Univerzita Palackého v Olomouci a Filozofická fakulta Masarykovej univerzity v Brne. Hovorca UK Václav Hájek oznámil, že e-mail pre šesť škôl obsahoval žiadosť o výkupné. Podľa hovorkyne ZČÚ odosielateľ požadoval bitcoiny.

Univerzitu Hradec Králové pre vyhrážky evakuovali 

V budove Univerzity Hradec Králové (UHK) sa odohráva rozsiahly zásah polície, povedal ČTK bez ďalších podrobností hovorca univerzity Jakub Novák. Policajti podľa neho zasahujú v kampuse Na Soutoku. Študenti sú pred budovou"Na základe prijatého oznámenia k výhražnému e-mailu sme pristúpili k evakuácii študentov. Týka sa to fakulty informatiky v ulici Hradecká, bola tam prerušená výučba," povedala ČTK policajná hovorkyňa Iva Kormošová."Z bezpečnostných dôvodov nemôžem v tejto chvíli povedať viac," povedal o 13:45 ČTK Novák.

UHK je medzi niekoľkými vysokými školami, ktoré dostali anonymný e-mail, v ktorom pisateľ vyhrážal streľbou. Podľa hovorcu UHK bolo dnes dopoludnia možné v budovách školy zazrieť uniformovaných policajtov. "Polícia ČR nás informovala o charaktere preventívnych opatrení, ktoré prijala. Obratom sme o situácii informovali všetkých študujúcich a zamestnancov," povedal dopoludnia ČTK Novák.

"Polícia pracovala s informáciou, že pisateľom výhražného e-mailu, mal byť študent UHK. Šetrením a preverovaním na mieste bola táto informácia jednoznačne vyvrátená," povedal ČTK Novák. Podľa hovorcu policajného prezídia Ondreja Moravčíka bola UHK jedinou z vysokých škôl, kde dnes polícia bezpečnostnú prehliadku budov vykonala.

Jedna zo škôl bola aj Univerzita Karlova

"Po oznámení o potenciálnej hrozbe smerujúcej k viacerým univerzitám, v ktorej anonym vyhráža sa streľbou, sme okamžite začali robiť kroky na zabezpečenie bezpečnosti všetkých možných dotknutých objektov," uviedla v reakcii na to polícia na sieti.

Podľa Hájka e-mail došiel na rektorát UK dnes o 09.00 hodine. "Vedenie UK informovalo Políciu ČR, ktorá oznámila, že bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí," povedal ČTK Hájek.

Ktoré ďalšie univerzity list dostali, Kropáčová neuviedla. Iba povedala, že e-mail prišiel do Prahy a je výhražný aj pre niekoľko ďalších miest. Jednotlivé bezpečnostné opatrenia podľa nej majú v daných miestach na starosti tamojšie krajské policajné riaditeľstvá.

Po poslednej tragédii je polícia v pohotovosti

Policajti na Karlovej Univerzite naposledy zasahovali v januári, keď boli privolaní do budovy matematicko-fyzikálnej fakulty v Prahe 8 k podozrivo správajúcemu sa študentovi, ktorý mal so sebou veľkú tašku. Nakoniec sa zistilo, že obsahom tašky boli knihy. Rozrušeného muža previezla sanitka do psychiatrickej liečebne, podľa polície sa nedopustil protiprávneho konania.

Pri streľbe v budove Filozofickej fakulty UK v centre Prahy vlani 21. decembra prišlo o život 14 ľudí, medzi ktorými boli študenti a pedagógovia. Po útoku páchateľ, ktorý bol podľa polície študentom fakulty, spáchal samovraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy