Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prídeme o posledný systém protivzdušnej obrany. Podľa Kaliňáka to nevyzerá ružovo
Zdielať na

Prídeme o posledný systém protivzdušnej obrany. Podľa Kaliňáka to nevyzerá ružovo

BRATISLAVA / Slovensko čoskoro príde o posledný zahraničný systém protivzdušnej obrany a náhrady, kým Slovensko nakúpi vlastný systém, niet. Potvrdil to minister obrany Robert Kaliňák.

​Ešte minulé vlády Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora rozbehli nákup systému z Izraela. Minister obrany SR Kaliňák počas nedávnej návštevy v Spojených štátoch rokoval s výrobcami americko-nórskeho systému Nasams. Na stole je podľa ministra aj ponuka z Južnej Kórey. Kaliňák tiež oznámil, že jeho ambícia získať známy systém Patriot je už mimo hru. A nie preto, že len jeden z viacerých potrebných Patriotov stojí miliardu dolárov, ale pre pridlhé čakacie lehoty.

Minister obrany chce do konca marca jednoznačné rozhodnutie

"Chcem, aby sme do konca marca mali jednoznačné rozhodnutie," avizoval Kaliňák. "Ak by sa popísali tie izraelské systémy, predpokladám, že do 2 rokov by boli na Slovensku. Ak by sa podpísal Patriot alebo Nasams, bolo by to možno aj 7 rokov," doplnil Naď. "Ja sa pýtam, kto bude, pre boha, chrániť naše atómové elektrárne?" Vyhlasoval Robert Fico vo videu na sociálnej sieti.

Debatu o budúcej ochrane neba rozvíril oznámený odchod Talianov a ich Mamby zo Slovenska. Bol to posledný systém od spojencov, ktorý tu ostal. Ukončenie obrannej misie bolo už naplánované v rámci dohôd medzi oboma krajinami na začiatok apríla. Naša účasť v obrannej misii demonštrovala solidaritu a súdržnosť, ktorá existuje medzi krajinami NATO.

Kaliňák sa snažil Talianov udržať, tí ale odmietli

"Situácia nevyzerá ružovo," povedal minister. Opätovne skritizoval Hegerovu vládu, že náš zastaraný, no jediný systém S 300, sme poslali na Ukrajinu. "Žiadna krajina nedala zbrane z aktívneho systému, len Slovensko," dodal. Generál vo výslužbe Pavel Macko však tvrdí, že ani S 300 s doletom 90 kilometrov nechránila celé Slovensko a podľa exministra Naďa bola viac v garáži ako v strehu. "Namiesto vyplakávania vláda musí rokovať so spojencami, aby niečo prišlo z inej krajiny, kým neobstaráme svoje prostriedky," vyjadril sa bývalý zástupca generálneho štábu OS SR. 

"A kto dá Ficovi pri jeho politike niečo zadarmo? Má podlú zahraničnú politiku. Prečo by si to niekto robil. Fico dostane akurát z koláča prázdnu dieru," vyhlásil exminister obrany SR Ľubomír Galko. Naše nebo úplne nechránené neostane, stále sú tu stíhačky spojencov a v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie by nás podľa Macka nenechalo NATO v štichu a systémy by na Slovensko opäť bez veľkého prosenia poslalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy