Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Slovenské nebo by mohol opäť chrániť systém protivzdušnej obrany Patriot
Zdielať na

Slovenské nebo by mohol opäť chrániť systém protivzdušnej obrany Patriot

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenské nebo by mohol opäť chrániť systém protivzdušnej obrany Patriot. Ale už nie vlastnený a prevádzkovaný spojencami, ako to bolo donedávna, ale náš vlastný. O nákupe rokuje s Američanmi ministerstvo obrany. Cenu, konkrétne jednu miliardu eur, by chcel Robert Kaliňák znížiť. Ako satisfakciu za to, že sme na Ukrajinu poslali dosluhujúce stíhačky Mig 29. Letku útočných vrtuľníkov Viper, ktoré nám za ne so sedemsto miliónovou zľavou núkali Američania, totiž nová vláda kupovať nechce.

​Dieru, ktorá vznikla darovaním systému S-300 na Ukrajinu, sanovali nejaký čas 3 spojenecké systémy Patriot. Ako prišli, tak aj postupne zo Slovenska odišli. Na letisku v kuchyni vystriedali Nemcov a Holanďanov Taliani, s jedinou batériou systému stredného doletu Mamba.

"Máme pokrytú západnú časť Slovenskej republiky a prosíme o predĺženie, či by mohli zostať dlhšie, lebo sa môže stať aj to, že aj oni odídu na konci marca," informoval Robert Kaliňák. Ochrana neba vo vlastnej réžií je pre nové vedenie ministerstva prioritou a v najbližšom období nás zrejme donúti siahnuť hlboko do vrecka. O nákupe raketových systémov krátkeho a stredného doletu rokujeme s Poľskom a Izraelom.

Korunu by mal ochrane vzdušného priestoru podľa plánov rezortu nasadiť aj jeden systém dlhého doletu, konkrétne americký patriot. Zbraňový systém by chcel Robert Kaliňák kúpiť so zľavou. Za to, že sme brániacej sa Ukrajine posunuli odstavené stíhačky Mig-29. Spojené štáty sa nám už v tomto smere revanšovať chceli a to sedemsto miliónov zľavou na útočné vrtuľníky Viper. Ponuku sme dostali ešte za ministra Naďa a samotné ozbrojené silu ju vítali.

"Určite pôjdem za našimi partnermi v Spojených štátoch s otázkou, či by sme zľavu z Viperov nemohli presunúť na systém patriot, ktorý určite potrebujeme viacej," dodal Kaliňák. Nielen márna, ale aj zbytočná je podľa jeho predchodcu snaha ministra Kaliňáka. Úlohu patriotov by totiž podľa neho vedeli zastať aj izraelské systémy barak, o ktorých nákupe už rezortov rokuje. Stačilo by vraj dokúpiť ďalekonosnú muníciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy