Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V Česku zaznamenali zemetrasenie. Bolo ho cítiť aj na Slovensku
Zdielať na

V Česku zaznamenali zemetrasenie. Bolo ho cítiť aj na Slovensku

Zdroj: flickr.com

SLOVENSKO/ČESKO / Vo štvrtok 7. marca v Česku zaznamenali zemetrasenie. Portál iMeteo uviedol, že otrasy boli pomerne silné. Bolo ho cítiť aj na Slovenku. Informoval o tom portál startitup.sk.

Zemetrasenie začalo približne o 11:41. Malo silu 3,4 magnitúdy. Epicentrum sa nachádzalo 12 kilometrov od Blatnej. O zemetrasení informoval portál startitup.sk.

Seizmografy na Písecku zaznamenali zemetrasenie o sile 3,9 stupňa. Podľa Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR išlo na české pomery o stredne silné zemetrasenie. Sila 3,9 stupňa nie je v republike častá. Pre ČTK to povedal Jakub Klicpera z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR. Podľa starostky mesta Mirotice Martiny Mikšíčkovej otrasy v obci zrejme nespôsobili žiadne škody. "Obchádzame domy a kontrolujeme situáciu. Zatiaľ sme nič nezistili, ale nemôžeme vylúčiť, že časom sa prípadné škody objavia," povedala pre ČTK Mikšíčková.

Dodala, že otrasy trvali pár sekúnd. "Počuli sme ranu a dunenie a chvela sa okna. Nebolo to vôbec príjemné, lebo nikto nevedel, čo sa deje," povedala starostka.

Pre Juhočeský kraj ide o nie príliš častý jav. Zemetrasenie býva najčastejšie na Karlovarsku. "Otrasy zaznamenávame aj na Ostravsku. V prípade dnešného miesta nemôžeme povedať, že to je prekvapujúce, ale rozhodne to nie je také bežné," povedal Klicpera. Na juhu Čiech podobný jav odborníci zaregistrovali naposledy pred viac ako desiatimi rokmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy