Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Invalidní dôchodcovia musia pracovať. Sociálna poisťovňa odhalila krutú realitu
Zdielať na

Invalidní dôchodcovia musia pracovať. Sociálna poisťovňa odhalila krutú realitu

BRATISLAVA / Populácia obyvateľov Slovenska starne, čo dokazujú aj najnovšie štatistiky Sociálnej poisťovne o narastajúcom počte vyplácaných dôchodcovských dávkach. Ich výška ale mnohým nepokryje životné náklady a preto takmer každý druhý invalidný dôchodca na Slovensku pracuje. Zamestnanie má aj vyše sedem percent poberateľov starobného dôchodku.

​Poberateľov rôznych typov dôchodkov pribúda. Medziročne to bolo o viac ako 13,5 tisíc. Poberateľ dôchodku sa automaticky nerovná ich vyplácanému počtu. "Jeden poberateľ môže poberať aj viac dôchodkových dávok. Napríklad starobný dôchodok a vdovský, respektíve vdovecký," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. 

Sociálna poisťovňa za minulý rok vyplatila zhruba 1,77 milióna rôznych druhov dôchodcovských dávok. Najviac, vyše 1,1 milióna bolo starobných, cez 200 000 invalidných. Do štatistík sú započítané aj predčasné, starobné, vdovské, vdovecké či sirotské. "K decembru 2023 sme vyplácali viac ako 288 000 vdovských a len niečo cez 53 000 vdoveckých dávok," doplnil Kontúr. 

Mnoho dôchodcov pracuje dobrovoľne

Dodal, že na Slovensku máme päťnásobne viac vdov ako vdovcov. Tento rozdiel sa každoročne zvyšuje. "Približne 7 percent poberateľov starobného dôchodku na Slovensku pracuje," dodal. Nemuseli sme ísť ani priveľmi ďaleko, aby sme natrafili na pracujúcu dôchodkyňu. Pani Elena v rovnakej práci strávila takmer polstoročie.

"V sociálnej poisťovni a v jej právnych predchodcoch pracujem od 1.10.1976, teda od skončenia strednej školy," povedala pracujúca dôchodkyňa Elena Belošičová. Už vyše štyri roky pracuje ako dôchodkyňa a práca ju stále napĺňa. Oddychovať sa zatiaľ nechystá. "Nemám rodinu, tak som zostala ešte pracovne činná, pokiaľ mi zdravie dovolí," priznala.

Pracuje okolo sedem percent poberateľov predčasných starobných dôchodkov. "Tu je práca možná len do 200 eur mesačne, takzvaná odvodová úľava," povedal Kontúr. Pri invalidných dôchodkoch je percento pracujúcich ešte omnoho vyššie. Približuje sa až k 50 percentám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy