Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Počas jarných prázdnin HZS upozorňuje na bezpečnosť na zjazdovkách
Zdielať na

Počas jarných prázdnin HZS upozorňuje na bezpečnosť na zjazdovkách

ORAVA / Školákom sa začali jarné prázdniny. Ako prví štartujú Stredoslováci. Ak sa vyberiete na hory, nezabudnite na prilbu či biely kódex, a teda bezpečné správanie sa na zjazdovke. Poznať by ho mali aj deti.

​Na svahoch, kde sú stovky detí nielen zo Slovenka, ale aj zahraničia, musíte byť veľmi disciplinovaní, aby nedošlo k úrazu. Jazda detského lyžiara nie je vždy plynulá, istá a predvídateľná pre ostatných lyžiarov. Napríklad detský lyžiar môže z ničoho nič urobiť kratší oblúk ako ste predpokladali a môže dôjsť ku zrážke. "Deti lyžujú pomalšie, sú nevyspytateľné. Musíme dávať pozor na deti lebo vieme, že nehody sa stávajú," uviedla matka prázdninujúceho dieťaťa.

Posedávať takto na zjazdovke by sa nemalo. Ak si chcete urobiť prestávku, je potrebné ísť na kraj zjazdovky. "Na zjazdovke sa pohybuje veľa skialpinistov. Je potrebné, aby skialpinisti išli čo najviac po kraji," uviedol Rastilav Šroba, horský záchranár Horskej záchrannej služby.

Pri úraze na zjazdovke, tiež treba pomôcť zranenému lyžiarovi. "Zabezpečiť to miesto a zavolať pomoc, buď obsluhu lanoviek, to čo je najrýchlejšie, alebo číslo na Horskú záchrannú službu alebo tieňové volanie," opísal Šroba. Najmä počas prázdnin policajných hliadok uvidíme viac policajtov v lyžiarskych strediskách.

"Policajti dávajú odporúčanie na Biely kódex, nevstupujú na zjazdovku, iba v prípade, ak na zjazdovke je protiprávne konanie," informoval Tibor Šándor, preventista ORPZ Dolný Kubín"Tým, že začínajú jarné prázdnin, pribúdajú tu stovky ľudí, chcem ich poprosiť, aby boli na seba ohľaduplní, aby počúvali rady našich zamestnancov. Či už pri parkovaní alebo na zjazdovke," povedal Miroslav Jantoľák, riaditeľ lyžiarskeho strediska Spálená.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy