Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľudia sú odolnejší voči ATB. Ako strava dokáže ovplyvniť účinnosť antibiotík?
Zdielať na

Ľudia sú odolnejší voči ATB. Ako strava dokáže ovplyvniť účinnosť antibiotík?

BRATISLAVA / Vedci už desaťročia riešia problém, ktorý spôsobilo masové používanie antibiotík. Patogény voči nim získali odolnosť a v situáciách, keď ide o život, nemusia zabrať. Výhodu ale vraj majú ľudia, ktorým dobre funguje črevný mikrobióm. Ten dokáže patogény takpovediac skrotiť.

​Možno ani netušíte, ale pokiaľ beriete antibiotiká, po každom použití toalety napomáhate patogénom získať voči nim odolnosť. Zvyšky ATB putujú kanalizáciou do čističiek odpadových vôd, kde si na nich môžu cvičiť odolnosť rôzne druhy baktérií. "Tie si vyvinú obranné mechanizmy. Napríklad si vyrobia pumpy, ktoré z bunky antibiotiká vypumpujú," opísala Lucia Bírošová z oddelenia výživy a hodnotenia potravín. 

Takisto môžu vyrobiť enzýmy, ktoré ATB rozkladajú. "Alebo zmenia cieľové miesto, na ktoré sa ATB viažu," uviedla ďalej Bírošová. A akoby nestačilo, rýchlo sa namnožia a naučia to aj svojich vzdialenejších príbuzných. Odolné baktérie sa tak dostávajú z čističiek do riek a do mora. Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy