Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Raritná operácia zachránila dvom deťom ruky. Hrozilo, že o ne pre nádor prídu
Zdielať na

Raritná operácia zachránila dvom deťom ruky. Hrozilo, že o ne pre nádor prídu

BRATISLAVA / Dve raritné operácie má za sebou tím vytvorený lekármi z dvoch nemocníc - z Národného ústavu detských chorôb v Bratislave a Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Dvom deťom, 8-ročnému chlapcovi a 10-ročnému dievčatku, hrozilo, že pre nádor ramennej kosti prídu o ruku. Lekárom sa však podarilo urobiť s použitím endoprotézy náhradu ramenného kĺbu, ramennej kosti aj lakťa. Predtým takýto výkon robili len u troch dospelých.

Štyri hodiny čakala Eliška a jej rodina na to, či operácia bude úspešná. Druhú variantu, ktorá prichádzala do úvahy, si totiž nikto nechcel pripustiť. "Za štandardných okolností by s takým rozsahom nádoru prišla do úvahy len exartikulácia. To znamená oddelenie končatiny v ramennom kĺbe, teda ostala by iba lopatka," informoval Andrey Švec, prednosta I. ortopedicko-traumatologickej kliniky LFUK, SZU a UNB. "Zobrala to podľa mňa až moc dospelácky. My sme to vysvetľovali tak, že mala chorú kosť. Išli sme sem s tým, že sa to môže podariť a nemusí. Tak sme ju pripravovali na to, že buď to vyjde alebo to nevyjde. Ale stal sa zázrak a vyšlo to," priblížila Emília, mama pacientky. 

Vďaka chemoterapii sa nádor zmenšil a mohlo sa pristúpiť k zákroku zachraňujúcemu končatinu. Takúto náhradu doteraz urobili na Slovensku len trom dospelým pacientom. U dieťaťa je to komplikovanejšie. "To bola štandardná modulárna náhrada, ktorá sa používa aj u dospelých. "My sme tam použili teda najmenšie modulárne implantáty," uviedol Švec. Museli jej zobrať aj časť svalov. "Cíti aj hýbe prštekmi. Písanie aj to všetko by malo fungovať, citlivosť by mala byť. My budeme radi, keď sa bude vedieť učesať, keď sa bude vedieť najesť," povedal Milan Kokavec, prednosta ORK LF UK A NÚDCH.

"Ja sa teším domov, lebo mám oslavu túto sobotu. Zajtra mám narodeniny, jedenásť rokov," opísala svoje nadchádzajúce dni malá pacientka. Po dlhom nemocničnom pobyte sa teší aj tam, kam nie všetci jej rovesníci chodia radi - do školy. Osemročný pacient, ktorého operovali ešte pred ňou, je tiež v poriadku. Prvenstvo na Slovensku by nedosiahli nebyť spolupráce oboch nemocníc. "Využívame ten priestor a kapacity v obidvoch nemocniciach, aby sme poskytli tú najväčšiu starostlivosť," zdôraznil Alexander Mayer, riaditeľ UNB.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy