Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Pellegrini pre JOJ 24: Ja za to nemôžem, keď tam Pročko každú chvíľu vykrikuje
Zdielať na

Pellegrini pre JOJ 24: Ja za to nemôžem, keď tam Pročko každú chvíľu vykrikuje

BRATISLAVA / V exkluzívnom rozhovore pre spravodajskú JOJ 24 sa predseda parlamentu Peter Pellegrini s moderátorkou Lenkou Ježovou okrem iného rozprával aj o etickom kódexe poslancov.

Celý rozhovor s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim si môžete pozrieť TU.

​"Keď som sa ujal pozície predsedu parlamentu, som sľúbil politickú kultúru. Oni mi hovoria, či toto je moja politická kultúra. Ale viete, na politickú kultúru potrebujete dvoch," začal Pellegrini s tým, že sa snaží nenechať sa vyprovokovať a útokov na jeho osobu je v parlamente veľa. Podľa jeho slov nastavujú politickú kultúru tí 149 poslanci NR SR. "Ja za to nemôžem, keď tam pán Pročko každú chvíľu vykrikuje a vyhukuje. Alebo keď pán Matovič vulgárne nadáva," vyhlásil Pellegrini.

​Nevyberaný slovník však používa aj koalícia, podľa predsedu parlamentu sa však treba pozrieť, v akom pomere. "Teraz som si uvedomil, aký je v posledných dvoch dňoch kľud v parlamente, debata ide celkom konštruktívne. A potom mi to došlo - lebo OĽaNO už minulo svoj čas," priblížil Pellegrini. Aktuálne môže rozprávať PS a KDH. "Viete čo? V parlamente normálne nastal pokoj a konštruktívna diskusia, lebo tam nikto z OĽaNO nie je - ani Matovič, ani Pročko, ani Galko," zdôraznil šéf parlamentu s tým, že taká by mala byť atmosféra v parlamente. "Škoda len, že sa zajtra vrátia," doplnil.

​Etický kódex je podľa neho otázka mesiacov. "Rokovací poriadok ešte po mojej novele s tým počíta. Podľa mňa by sme ruka v ruke so zmenou rokovacieho poriadku mali pripraviť aj ten etický kódex a schváliť to naraz, aby sme sa k tomu potom už nevracali," priblížil Pellegrini. Všetko bude podľa neho záležať od toho, ako bude prebiehať rokovanie parlamentu a či nebude niekto rokovanie blokovať. "Ak by to malo byť tak, tak budeme musieť okamžite prijať novelu rokovacieho poriadku a možno požiadať aj vládu o návrh na skrátené legislatívne konanie," zdôraznil Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy