Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Finančná gramotnosť Slovákov sa zhoršuje. Ako ju môžete zlepšiť?
Zdielať na

Finančná gramotnosť Slovákov sa zhoršuje. Ako ju môžete zlepšiť?

BRATISLAVA / Ak sa chceme mať na dôchodku trochu lepšie, je dobré byť investične gramotný. Táto znalosť Slovákov však klesla, čo ohrozuje náš dôstojný život vo vyššom veku. Podľa prieskumov nám zároveň menej záleží aj na tom, ako peniaze nás všetkých využíva vláda. A prekvapením je, že finančná gramotnosť je pritom slabá u tých, u ktorých by sme to čakali najmenej.

​"Investičná finančná gramotnosť sa zhoršuje," potvrdil profesor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák. Sledovať investičné či dôchodkové fondy nie je pre mladých tak atraktívne. "Nerozumejú tomu, čo je potrebné urobiť na to, aby si dôchodky navýšili," uviedol dekan ekonomickej fakulty UMB Michal Mešťan. "Nevedel som ľudí dokopať k tomu, aby si založili druhý pilier, čo považujem za základ," pripustil analytik Marek Malina. 

Finančne a investične gramotnejší sú starší ľudia

Čím je dôchodok bližšie, tým viac ľudí trápi, z čoho budú onedlho žiť. Podľa indexu investičnej gramotnosti podľa veku dosahujú najlepšie výsledky ľudia vo veku od 54 do 65 rokov. To je ale trochu neskoro, najmä keď nás sužujú časy vysokej inflácie. Peniaze je dobré mať uložené aj niekde inde ako na bežnom účte, aby ich zdražovanie úplne nepohltilo. "Pre Slovákov je stále typické mať peniaze uložené na bežných účtoch," povedala analytička Eva Sadovská.

Naši českí susedia sú investične gramotnejší. "Investovania sa stala u nás obrovskou témou," dodal výkonný riaditeľ portu Martin Luňáček. Keby ste chceli mať luxusní alebo aspoň dobrý dôchodok, odborníci rozhodne neodporúčajú spoliehať sa na štát. Po príklady netreba chodiť do ďalekej budúcnosti. Stačí sa pozrieť na to, čo vláda robí s rozpočtom a s deficitom. "To, že rozpočet nespĺňa výdavkové limity, by mohlo znamenať aj porušenie ústavy, v ktorej sa hovorí, že Slovenská republika sa zaväzuje chrániť dlhodobú udržateľnosť svojho hospodárenia," uzavrel predseda rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy