Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rozlúčil sa z divadelného pódia: Marcel Nemec si berie "generálnu prestávku"
Zdielať na

Rozlúčil sa z divadelného pódia: Marcel Nemec si berie "generálnu prestávku"

BRATISLAVA / Herec a teraz aj onkologický pacient Marcel Nemec sa veľmi túžil ešte aspoň raz postaviť na pódium divadla La Komika. Predstavenie nakoniec neodohral, ako plánoval. Deň predtým ho ešte prišla povzbudiť aj prezidentka.

​"Milí moji, ako by ste naložili so svojím časom a životom, kebyže sa dozviete, že vám ostáva pár mesiacov života?" Tento status napísal Marcel Nemec 9. januára. Keď sme sa ho spýtali, ako mu môžeme pomôcť, mal ako človek milujúci divadlo jediné želanie – aby sme prišli na jeho na nejaký čas posledné predstavenie. "To boli najkrajšie prežité roky môjho života," zhodnotil Marcel Nemec.

Na dosky sa síce postavil, ale len aby sa – nevediac dokedy – rozlúčil. "Dnes nebudem hrať, ja už nevládzem. Potrebujem si zobrať generálnu pauzu," prihovoril sa Marcel divákom v hľadisku. "On je svetlo. Myslím si, že o to viac si máme takých ľudí vážiť a vnímať tie momenty, keď sme s nimi, a nedávať ten čas až vtedy, keď je zle," uviedla herečka Jana Lieskovská. Jeho piatkové predstavenie si bola pozrieť aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Otváral mnoho tém

"Nehovorte, že bojujeme s chorobou – my sa liečime. Nedávajte nám nevyžiadané rady," hovorí herec, ktorý šíri aj povedomie o tom, že preventívne prehliadky zachraňujú životy. Vysvetľuje, že hoci je to tabu, ľudia by mali mať s blízkymi vykomunikované aj to, ako má vyzerať napríklad ich rozlúčka – bez ohľadu na to, či to príde o 5 alebo 10 rokov. "Myslím si, že niektoré veci by sme nemali nechať na naše rodiny," uviedol herec.

Známy je aj reagovaním na zlomyseľné komentáre. "Ak nebudeme so zlom bojovať, tak nás zahubí," zdôraznil Marcel. Otvára ale mnoho ďalších dôležitých celospoločenských tém. Zapojil sa aj do diskusie o eutanázii. "Malo by to byť na rozhodnutí človeka. Nikto nechodí v topánkach toho druhého. Viem, čo sú to bolesti, a viem, čo je to niekam dôstojne odchádzať," vysvetlil.

Z publika zaznieval odkaz a súčasne prianie – do skorého videnia. "Srdečne vás pozývam na toto predstavenie po mojej generálnej pauze, ktorá neviem, kedy sa skončí. To vie len Boh, tak sa ho pýtajte. Ďakujem za všetko," uzavrel Marcel Nemec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy