Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Turisti, pozor: Na horách vyvádza víchrica Jitka, hrozbou sú aj lavíny
Zdielať na

Turisti, pozor: Na horách vyvádza víchrica Jitka, hrozbou sú aj lavíny

VYSOKÉ TATRY / Predpovede meteorológov sa v Tatrách naplnili do bodky. Víchrica Jitka dosahovala v nárazoch až silu orkánu. Najsilnejšie nárazy boli na hrebeni, ale rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu fučalo v nárazoch aj na Zbojníckej chate. Okrem vetra boli v horách hrozbou aj lavíny.

Lanovky na Štrbskom plese stáli celý deň. "Jediná lanovka, ktorá bola v prevádzke, bola podzemná lanovka na Hrebienok," uviedol Marián Galajda z Tatry Mountain Resorts Vysoké Tatry. "Momentálne je najriskantnejší vietor, ktorý dosahuje rýchlosť aj 140 kilometrov za hodinu. Máme tretí stupeň výstrahy a do toho aj sneží. Veľmi to nepomáha lavínovej situácii," informoval Marek Černý, HZS Vysoké Tatry.

"Nie je to až také hrozné ako hlásili," odpovedal skúsený skialpinista. V takomto počasí môžete veľmi rýchlo stratiť orientáciu. Existuje viacero prípadov, kedy turisti zablúdili a zamrzli. Záchrana býva náročná, paradoxne sa ale záchranári viac obávajú zlepšenia počasia. "Ľudia sa totiž vyberú do hôr, keď bude lepšie počasie. Sneh ale poroznášalo kade-tade, bude to dosť riskantné," uzavrel Černý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy