Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bratislava klamala, škoda milióny...
Zdielať na

Bratislava klamala, škoda milióny...

Zdroj: noviny.sk

Mesto vedome klamalo investora Henbury Development keď tvrdilo, že splnilo všetky legitímne predpoklady na to, aby investor mohol začať prípravu obrovskej investície na Dunajskom nábreží. Myslí si to právnik Alexander Kadela z advokátskej kancelárie Relevance zastupujúci investora.

Za toto klamstvo musí mesto podľa advokáta niesť zodpovednosť v rovine morálnej aj právnej. Ak sa podľa právnika ukáže, že zmluvy medzi mestom a investorom v kauze PKO sú neplatné, bola by to tá najhoršia alternatíva pre mesto z hľadiska právneho postavenia. „Niekto musí niesť zodpovednosť za to, že investor bol poškodený,“ uviedol Kadela.

Mesto preto musí podľa právnika zodpovedať za škodu, ktorá bola investorovi spôsobená. Tá ešte nie je vyčíslená, ale mala by byť vyššia ako 10 miliónov eur.  

Kým sa nevysporiada vzťah s pozemkami, investor neplánuje vydať mestu pozemky do 28. februára. Investor dúfa, že sa s mestom do 28. februára dohodne. „Máme tam už určitú nedôveru. Primátor sám porušil status quo tým, čo hovorí, a tým ako koná,“ uviedol predseda predstavenstva J&T Peter Korbačka.

Podľa právneho názoru magistrátu sú zmluvy medzi mestom a investorom neplatné. Dôvodom je, že na podpísanie zmlúv bol potrebný súhlas mestského zastupiteľstva, ktorý bývalý primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský nemal.

Názor právnickej kancelárie, ktorá zastupuje investora, je taký, že zastupiteľstvo súhlas dalo. „Nakoľko mestské zastupiteľstvo schvaľovalo účel výstavby projektu Riverside City (dnes River park II), v uznesení mestského zastupiteľstva schvaľovalo aj predaj pozemku na účely tohto projektu,“ uviedol Kadela.

Podľa Kadelu nikto nemôže pochybovať o tom, že ak mesto schválilo, že sa postaví projekt River park II, dávalo tým súhlas aj na zbúranie PKO.

PKO - Riverside city

noviny.sk

PKO - Riverside city

noviny.sk

PKO - Riverside city

noviny.sk

PKO - Riverside city

noviny.sk

PKO - Riverside city

noviny.sk

PKO - Riverside city

noviny.sk

Najčítanejšie správy