Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa končí vo funkcii už po pár týždňoch
Zdielať na

Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa končí vo funkcii už po pár týždňoch

BRATISLAVA / Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa končí vo funkcii už po pár týždňoch. O jeho rezignácii informoval rezort životného prostredia vo štvrtok 11. januára. Urobil tak po medializácii uznania viny vo veci prečinu z pytliactva. Ako prvý na to upozornil denník Korzár. Olexovi rezignáciu odporúčal aj minister životného prostredia Tomáš Taraba. Vo videu na sociálnej sieti priblížil, že je odborník s dobrou víziou, no pokiaľ nechce byť vtiahnutý do politického súboja, odporúča mu zložiť funkciu. MŽP zároveň vo štvrtok odvolalo riaditeľa Správy Národného parku Nízke Tatry Mareka Kuchtu.

"Peter Olexa považuje celý medializovaný prípad iba za súčasť politického boja, ktorého sa nemieni zúčastňovať. Riaditeľ TANAP-u preto požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie," priblížil informovali z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Podotkol, že Olexa pri výberovom konaní do funkcie predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti. "Ak bol Olexa v minulosti uznaný vinným z prečinu pytliactva, informácia o tom sa môže nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však MŽP nedisponuje, ani nemôže disponovať," ozrejmilo MŽP s tým, že odpisy z registra trestov si môžu vyžiadať na účely trestného konania iba orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy.

Ministerstvo zároveň dodalo, že vyhlási na pozície riaditeľov správ TANAP-u a Národného parku Nízke Tatry riadne výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť každý záujemca podľa zverejnených kritérií. "O konkrétnom termíne vyhlásenia výberového konania budeme informovať na webovej stránke ministerstva," uviedlo.

Pozrite si celé vyjadrenie ministra Tomáša Tarabu:

Olexa krátko po vymenovaní za šéfa národného parku vystúpil z firmy Leslov, ktorá okrem iného podniká v lesníctve a poľovníctve. Firma sa podľa jeho tvrdení venovala výsadbe nových porastov na území TANAP-u. Vylúčil ťažbu dreva a obchodovanie s ním.

MŽP odvolalo riaditeľa Správy Národného parku Nízke Tatry Mareka Kuchtu

Pre TASR to potvrdil Kuchta s tým, že vo funkcii končí k štvrtku."Odvolací dekrét mi osobne doručil štátny tajomník Filip Kuffa. Mrzí ma, že musím takto predčasne skončiť, rád by som dokončil rozbehnuté veci, ktorých bolo veľké množstvo," uviedol Kuchta s tým, že meno nástupcu mu doposiaľ neoznámili.;Kuchta zastával post riaditeľa Správy NAPANT od októbra 2022. Do funkcie ho vymenoval vtedajší minister životného prostredia Ján Budaj.

Na Olexov odchod vyzývajú aj PS a Demokrati

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) a mimoparlamentná strana Demokrati vyzývajú na odchod riaditeľa Tatranského národného parku (TANAP) Petra Olexu. Ten je právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého. "Olexa vo vzťahu k prírode konal protizákonne. Nielenže usmrtil chráneného živočícha, vlka dravého, ale nechal si aj jeho lebku. Aby si ju doma vystavil. Takéto konanie je v absolútnom rozpore s ochranou prírody, ktorú má v TANAP-e zabezpečovať, a výsmechom verejnosti," povedala poslankyňa Tamara Stohlová (PS).

Pripomenula, že pri menovaní Olexu boli výhrady voči jeho biznisu v lesníctve a poľovníctve. Nomináciu Olexu obhajoval štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa, s ktorým sú podľa Stohlovej susedia a poľovnícki kolegovia. "Zistenie o preukázateľnom pytliačení na vzácneho vlka je pre riaditeľa Olexu diskvalifikačné, preto žiadame jeho odstúpenie. V prípade, že sa k tomuto kroku neodhodlá sám, budeme to žiadať od ministra Tarabu a v prípade potreby k tomu zvoláme aj parlamentný výbor," podotkla Stohlová.

Demokrati vyzývajú ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby Olexu z funkcie okamžite odvolal a za svoju nomináciu sa verejne ospravedlnil. Olexa podľa experta strany na životné prostredie Michala Kiču neponúkol verejnosti žiadnu víziu rozvoja TANAP-u. Prichádza s kontroverznými návrhmi, ako napríklad chov losov či budovanie parkovacích miest, poznamenal.

Kiča tvrdí, že Olexa pri výberovom konaní zatajil, že je odsúdený za pytliactvo. Značí to podľa neho o jeho morálnej nevyzrelosti. Vníma to ako fatálne zlyhanie Tarabu. "Ten je buď naozaj totálne neschopný, keďže si nedokáže ani len preveriť minulosť svojich nominantov, alebo o tom vedel, a teda je to prejav absolútnej arogancie," povedal Kiča.

Menovanie Olexu za riaditeľa TANAP-u je podľa opozičného poslanca Alojza Hlinu (SaS) výsledkom straníckeho eldoráda SNS na ministerstve životného prostredia. "Olexa nemal jediný osobnostný ani profesijný predpoklad viesť túto inštitúciu. Bol to výsmech všetkým poctivým ochrancom prírody a celej slovenskej verejnosti. Zotrvanie tohto človeka vo vedení TANAP-u bolo pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné," povedal.

Ďalšie dôvody, pre ktoré by mal byť Olexa odvolaný, súviseli podľa Hlinu aj s tým, že nemá žiadne reálne skúsenosti s ochranou prírody a uspel v neverejnom výberovom konaní. Poslanec zároveň apeluje na ministra, aby výberové konania viedli v budúcnosti transparentne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy