Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Minister vnútra Šutaj Eštok prichádza s návrhom na reorganizáciu NAKA
Zdielať na

Minister vnútra Šutaj Eštok prichádza s návrhom na reorganizáciu NAKA

BRATISLAVA / Koncom roka chceli pred úrad vlády priviezť skutočný parný valec, v stredu 10. januára jeden hračkársky symbolicky odovzdali predsedovi parlamentu spolu s petíciou viac ako 38-tisíc občanov. Mimovládne organizácie takto reagujú na snahu koalície zrušiť špeciálnu prokuratúru a radikálne zmeniť trestný zákon.

A kým opozícia o tom celé dni rokuje v parlamente, predseda Smeru má jednoznačný odkaz. "Nebudem tu pred vami robiť mimikry, pretože politika je o moci a toto je mocenské rozhodnutie," uviedol premiér Robert Fico.

Rozhodnutie zrušiť špeciálnu prokuratúru stále platí

Rozhodnutie zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry Robert Fico nezmenil ani po mesiaci, odkedy sa vláda rozhodla zásadne zmeniť trestanie páchateľov aj spôsob vyšetrovania. Zatiaľ nezabrali argumenty opozície, odborníkov či napríklad bývalého ministra spravodlivosti. Ten v relácii Analýzy Na Hrane upozornil, že pre skrátené premlčacie lehoty sa veľké ekonomické a korupčné veci nevyšetria.  "Tuto novelou urobíme hrubú čiaru, generálnu amnestiu - tým, že sa skrátia premlčacie lehoty, znížia sa sadzby a zvýšia škody," uviedol Viliam Karas, bývalý minister spravodlivosti.

Koalícia to odmieta. Tvrdí, že len ide s dobou a s tým, ako korupčníkov či daňových podvodníkov postihujú a vyšetrujú inde v Európe. "Ak sa niekto domnieva, že keď dáme za korupciu 15 rokov, tak ju nebude páchať, to tak nie je," vyhlásil Fico a doplnil, že páchateľ nerozmýšľa nad výškou trestu. "Dotkne sa to jedine tých rozbehnutých vecí, ktoré sú v rozmedzí od 266 do 700 eur," priblížil minister spravodlivosti Boris Susko.

"Pri korupcii do 700 tisíc eur bude premlčacia lehota len 3 roky," podotkol právnik Peter Kováč. "Rokmi spoločenská nebezpečnosť klesá, na to sú tie premlčacie lehoty, dávame ich na úroveň v európskych krajinách," vysvetlil Susko.

Mimovládne organizácie hovoria o ohrození právneho štátu

Do parlamentu priniesli petíciu s viac ako 38-tisíc podpismi občanov a symbolicky aj hračkársky parný valec pre Petra Pellegriniho. "Ľudia si ani neuvedomujú, že to bude mať dopad aj na ich celkovú bezpečnosť," uviedol Dušan Zachar, riaditeľ INEKO.

No a po zámere zásadným spôsobom zmeniť trestné kódexy a zrušiť ÚŠP prichádza minister vnútra Šutaj Eštok s vlastným návrhom. Chce reorganizovať elitný policajný útvar NAKA a pripúšťa aj jeho zrušenie. "Je to pomsta vyšetrovateľom. Podľa mojich informácií sa má chcieť zbaviť 200 ľudí. Mnohí skúsení vyšetrovatelia nepôjdu na kraje a okresné riaditeľstvá," uviedol bývalý minister vnútra Roman Mikulec. Podľa Matúša Šutaja Eštoka bude každý jeden spis riadne prešetrený. "Ak sa tie spisy prerozdelia, prerozdelia sa aj vyšetrovatelia a je potom na nich, či pôjdu z Bratislavy do Košíc," vyhlásil Šutaj Eštok.

Zmeny pozorne sleduje aj Európska komisia, jedným z dôsledkov tak môže byť aj zmrazenie eurofondov.

Súvisiace články