Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Petardy už v obchodoch nenájdete. Novela má ale mierne nedostatky
Zdielať na

Petardy už v obchodoch nenájdete. Novela má ale mierne nedostatky

BRATISLAVA / Úrazy rúk, devastačné poranenia prstov či dokonca amputácie. To sú každoročné dôsledky neodbornej manipulácie s pyrotechnikou. Po novom platí celoročný zákaz predaja petárd, ktoré spôsobujú hluk. To ale samo o sebe nezaručí, že sa s nimi už nestretneme.

Novela zákona o zákaze predaja a používania hlučnej pyrotechniky problém s petardami rieši len čiastočne. Navyše vďaka vynaliezavosti špekulantov nám hrozia úplne iné starosti. "V prvom rade platí zákaz predaja a používania tých pyrotechnických výrobkov, ktorých nosným efektom je hluk alebo zvuk petardy," ozrejmil Tibor Lančarič, predseda Slovenskej asociácie pyrotechnických firiem.

Celoročný zákaz sa dotýka petárd, zábleskových petárd, či rôznych typov batérií petárd. Zákazané sú aj výmetnice, míny, rímske sviece, či rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk. "Keď máte niečo, čo urobí len ten svetelný efekt, tak to sa naďalej predávať môže," upresnil Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu. Pyrotechnika, ktorá nespadá do zákazov môže byť počas vyhradených hodín použitá na Silvestra. "Používatelia zábavnej pyrotechniky budú môcť použiť zábavnú pyrotechniku vždy na Silvestra 31.decembra od 18. hodiny až do 2. hodiny 1. januára daného kalendárneho roku," uviedol Lančarič. 

Cez internet sa petardy stále dajú kúpiť

Pozreli sme sa ako je to s predajom na e-shopoch. Petardy, ktoré sú od dnešného dňa zakázané tam jednoducho kúpite. Majitelia e-shopov by ich mali v nasledujúcich dňoch stiahnuť z predaja. "Obchodná inšpekcia začne upozorňovať obchodníkov, že predávajú niečo, čo je nelegálne, za čo im môže hroziť postih, ak to budú ďalej predávať," informoval Hojsík. 

Novela prináša aj ďalšie zásadné zmeny. "Už nebude možné používať zábavnú pyrotechniku vo vzdialenosti bližšej ako 250m od nemocníc, psychiatrických liečební, domov dôchodcov, útulkov pre zvieratá, ZOO a podobných zariadení," povedal Lančarič. "Ale kto to bude presne merať? Keby si to mohli mestá a obce ustanoviť sami, myslím, že by to bolo jednoduchšie ako pre občanov, tak pre príslušné policajné zložky," opísal Hojsík. 

Novela nestanovuje podmienky dovozu

Novela nerieši všetky problémy, naopak sú v nej nedotiahnuté veci. "Aktuálna novela zákona rieši používanie týchto pyrotechnických výrobkov a stanovuje obmedzenia pri ich užívaní, nie však podmienky dovozu," uviedla Finančná správa. "Z môjho pohľadu sme si potvorili Pandorinu skrinku. Už teraz nám tu prúdia neprehľadné balíky zábavnej pyrotechniky z okolitých štátov, z e-shopov, ktoré spôsobujú devastačné poranenia. Takže si myslím z môjho pohľadu, že je to kontraproduktívne," dodal Lančarič. 

"Samozrejme toto riziko tu je, preto je dôležité, že je tam aj obmedzenie používania a bude tiež záležať na tom, akým spôsobom bude polícia vymáhať dodržiavanie," dodal Hojsík. A to nie je jediný problém. "Určite máme obavy, že ľudia budú špekulovať, vyrábať si svoju vlastnú pyrotechniku a my sa modlíme a pevne veríme, že to nebude mať nejaké fatálne následky," doplnil Ján Gembický, vedúci operátor Krajského operačného strediska v Trnave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy