Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vianoce bez elektriny. Na strednom Slovensku je už štvrtý deň kritická situácia
Zdielať na

Vianoce bez elektriny. Na strednom Slovensku je už štvrtý deň kritická situácia

STREDNÉ SLOVENSKO / Bez elektriny sú už 4 dni. Ľudia v osadách Horný a Dolný Jelenec pod Donovalmi prežili v tme pri sviečkach aj Štedrý deň. Pod poruchy na elektrickom vedení sa podpísal ťažký sneh v kombinácii s dažďom. Drôty potrhali padajúce stromy. Opravovať treba v ťažko prístupnom teréne, kam majú elektrikári problém dostať sa aj s technikou.

Okresy Banská Bystrica, Brezno či Detva majú na Vianoce energetickú kalamitu, osady pod Donovalmi naposledy svietili pred 4 dňami. Aj Štedrý deň strávili potme. Variť večeru si pomáhali susedia navzájom. Niektorí varili na plynovom sporáku, iní zase využili gril. Štedrú večeru si mnohí vychutnali pri sviečkach.

Elektrikári trávia Vianoce v teréne, podmienky sú často extrémne. Poruchy sú v ťažko dostupnom teréne. "Snažíme sa však urobiť maximum pre to, aby sme dodávku elektriny obnovili čo najskôr. V teréne sú všetky dostupné kapacity, chlapi sú už na hrane síl, vyčerpaní, premrznutí, niekoľko dní sa brodili v snehu, ale každý, kto mohol, priložil ruku k dielu, aby sme dodávku elektriny obnovili pre čo najviac domácností," zdôraznil hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. Vplyvom ťažkého snehu padajú aj lavíny, jedna spadla v Dolnom Jelenci pod Donovalmi vedľa rodinného domu.

Ráno bolo bez elektriny 9 000 domácností na strednom Slovensku, k večeru ešte 2 500. "Na niektorých miestach bude odstraňovanie porúch pretrvávať aj v nasledujúcich dňoch, takže niektorí odberatelia zostanú bez elektriny dlhšie," uviedol Gejdoš. 

Niekoľko dní boli bez elektrickej energie obyvatelia Limbachu

V sobotu večer ešte mnohí dúfali, že si možno cez noc či na štedrý deň napečú, no s pribúdajúcimi hodinami bolo jasné, že sa tak nestane.

Opravu podľa Západoslovenskej distribučnej skomplikovalo nielen počasie. "Ťažký, mokrý sneh a silný vietor spôsobili problémy s výpadkami elektrickej energie aj na západnom Slovensku. Od soboty (23. 12.) sme evidovali zvýšený počet odberných miest bez elektrickej energie. Vďaka intenzívnemu nasadeniu kolegov zo všetkých pohotovostných zložiek sa darilo poruchy priebežne opravovať," uviedla vo svojom stanovisku Západoslovenská distribučná.

Najhoršia situácia bola v oblasti Pezinok a Limbach, kde bola oprava komplikovanejšia a vyžiadala si využitie ťažkej techniky. "Kvôli neodstupnému terénu sa opravy porúch predĺžili. Mrzí nás, že nepriaznivé počasie skomplikovalo sviatky niektorým zákazníkom. Robíme maximum aby bola dodávka elektrickej energie obnovená čo najskôr, predpokladáme, že to bude v priebehu dnešného dňa. Hlavnou príčinou vzniku porúch boli pováľané stromy na vedeniach a roztrhané vodiče a veľká porucha na trafostanici," doplnila Západoslovenská distribučná.

Mnohí sa počas viac ako 44 hodín bez elektriny spoliehali na sviečky, šťastnejší mali plyn, iných zachránili generátory. V pondelok popoludní okolo 14. hodiny sa na sociálnych stránkach Limbachu začali objavovať tie najlepšie správy - jednotlivé ulice už boli opätovne pripojené na elektrickú energiu.

Energetickú kalamitu na strednom Slovensku výrazne zhoršilo výdatné sneženie počas sobotňajšieho (23. 12.) večera a noci. Najhoršia situácia bola v okresoch Brezno, Banská Bystrica i na Podpoľaní. Na Štedrý deň ráno bolo bez prúdu asi 18.000 a popoludní vyše 13 000 odberných miest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy