Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záchranári pomáhali aj na Štedrý deň. V pohotovosti neboli len policajti, záchranári či hasiči, ale aj psychológovia
Zdielať na

Záchranári pomáhali aj na Štedrý deň. V pohotovosti neboli len policajti, záchranári či hasiči, ale aj psychológovia

BRATISLAVA / Lekári na centrálnych príjmoch pomáhali aj tento rok na Štedrý deň stovkám ľudí. Ľudí potrápili bolesti brucha, alkohol či kosť v hrdle, ale aj otrávené huby v polievke. Hasiči vo Vranove nad Topľou sa museli vysporiadať s požiarom od zabudnutej sviečky na parapete okna. Na Štedrý deň tak neboli v pohotovosti len policajti, záchranári či hasiči, ale aj psychológovia. Nápor volajúcich o pomoc bol však taký veľký, že nie každý sa dokázal dovolať.

V pohotovosti boli aj psychológovia. Nápor volajúcich bol veľký

Zažívali ste stres, napätie pre politické témy a možno ste aj tzv. vybuchli? Aj takýmito témami sme sa zaoberali počas Štedrého dňa. Pre niektorých však išlo aj o ťažké životné situácie, stratu blízkeho či násilie v rodine. Na Štedrý deň tak neboli v pohotovosti len policajti, záchranári či hasiči, ale aj psychológovia. Tí museli zasahovať v niektorých život ohrozujúcich prípadoch. Nápor volajúcich o pomoc bol však taký veľký, že nie každý sa dokázal dovolať.

Viac sa dozviete vo videu:

Požiar od zabudnutej sviečky na parapete okna

Našťastie bez zranení a s neveľkými škodami sa skočil požiar vo Vranove nad Topľou. Horieť začalo zrejme od sviečky na parapetnej doske v byte na 5. poschodí. Vďaka rýchlemu zásahu vranovských hasičov sa podarilo požiar rýchlo uhasiť a predísť tak väčším škodám.

Viac sa dozviete vo videu:

V Bratislave ošetrili 340 pacientov

Pacienti prichádzali na urgentné príjmy s rôznymi ťažkosťami. Boli medzi nimi dvaja, ktorým uviazla kosť v hrdle, 22 ľudí potrápila bolesť brucha. S nadmerným pitím sa lekári stretli u 15 pacientov, s depresívnymi stavmi navštívilo urgent 17 ľudí. "V jednom prípade naši zdravotníci ošetrili osobu, ktorá zjedla polievku, v ktorej boli otrávene huby," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Vo Prešove sa na Vianoce narodili štyri deti, ošetrili takmer 60 zranených

Na Štedrý deň (24. 12.) sa vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove narodili štyri deti a ošetrili tam aj desiatky zranených. Informovala o tom PR manažérka nemocnice Martina Pavliková s tým, že zdravotníci majú za sebou hektický deň. "Prvým vianočným novorodencom bolo v prešovskej nemocnici dievčatko Valéria, na svet sa vypýtalo už desať minút pred 6.00 h ráno. Dievčatko má miery 2230 gramov a 46 centimetrov a je to prvé dieťatko maminky Anastázie. Aj druhé vianočné bábätko je dievčatko Tatiana, 3550 gramov a 49 centimetrov, a narodila sa maminke Margaréte. Okrem toho sa v nemocnici narodil ešte chlapček a štvrtý prírastok sa vypýtal na svet doma, následne bolo bábätko aj s maminkou prevezené do nemocnice," priblížila Pavliková.

Počas Štedrého dňa sa nezastavili ani službukonajúci zdravotníci na úrazovke, kde ošetrili takmer 60 pacientov. "Zväčša to boli pády, úrazy pri tanci, rezné rany, viaceré pod vplyvom alkoholu. Prijali sme aj pacientov s úrazmi zápästia po pádoch, športe. Úrazy neboli, našťastie, život ohrozujúce," zhodnotila službukonajúca lekárka úrazovej ambulancie ústavnej pohotovostnej služby Anna Jenčová. Zaujímavé podľa nej je, že na Štedrý deň ošetrili menej pacientov ako 23. decembra, keď lekársku pomoc vyhľadalo až 92 ľudí. Keďže v noci primrzlo, zvýšil sa počet pádov na klzkých povrchoch.

Plné ruky práce mali 24. decembra aj na neurológii, internom oddelení či ORL, kde mali okrem klasických problémov s hrdlom, ušami aj jeden typický vianočný - uviaznutú rybiu kosť v krku. "Zdravotníci sú na sviatočné služby zvyknutí, je to pre nich služba ako každá iná, sme tu pre našich pacientov bez ohľadu na sviatok či piatok 24 hodín denne," skonštatoval riaditeľ nemocnice Juraj Smatana. Zároveň poďakoval za nasadenie a obetavosť všetkým zdravotníkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy