Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Roztápajúci sa sneh a aj výdatný dážď. Meteorológovia vydali výstrahy pred povodňami
Zdielať na

Roztápajúci sa sneh a aj výdatný dážď. Meteorológovia vydali výstrahy pred povodňami

BRATISLAVA / Najprv výdatná nádielka snehu, ktorý sa pri aktuálnych teplotách rýchlo roztopil a začal plniť korytá riek, a potom sa k tomu ešte pridal aj výdatný dážď. Na viacerých vodných tokoch je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Dunaj a Moravu, ktoré sa v Devíne na Štedrý deň vyliali, však zatiaľ žiadna ďalšia rieka nenapodobnila.

Voda z koryta Moravy a Dunaja vystúpila už včera popoludní. Okolo 14. hodiny zaplavila priestor pod hradom Devín minimálne do výšky 80 centimetrov. V noci sa ale dostala až takmer k neďalekému parkovisku. Rieka Morava dosiahla druhý povodňový stupeň ešte na Štedrý deň. V pondelok (25. 12.) sa už nedalo dostať ani k pamätníku na Devíne. Miesto zaliate vodou polícia opáskovala.

V nedeľu bolo na prvý pohľad jasné, že aj Dunaj je oveľa búrlivejší ako počas predchádzajúcich dní. Hladina Dunaja neustále stúpala, od druhého povodňového stupňa ju večer po 16. hodine delilo 27 centimetrov, ustálila sa na 723. To však platilo len do pondelkových skorých ranných hodín, kedy opäť stúpla. Druhý povodňový stupeň, teda 750 centimetrov, ale aj tak nedosiahla.

Roztápajúci sa sneh a výdatné zrážky naplnili aj ďalšie vodné toky. Viaceré mali vyhlásené 2. povodňový stupeň. Hydrometeorológovia vydali výstrahy najmä v Žilinskom a Trenčianskom kraji.

Na horách platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v pondelok pre všetky pohoria. Vo Fatrách a Tatrách za poslednú periódu napadlo 30 až 50 centimetrov nového snehu, ktorý silný vietor nerovnomerne rozmiestnil. V žľaboch a muldách prevažne východnej a južnej orientácie sú veľké a nebezpečné vankúše naviateho snehu. Vo veľmi strmých sklonoch tam hrozí uvoľnenie lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení.

"V nadmorských výškach do 2000 metrov nad morom si treba dať pozor na pohyb po veľmi strmých svahoch, kde tiež už pri malom dodatočnom zaťažení hrozí uvoľnenie lavín z mokrého snehu. Za súčasného otepľovania je pravdepodobný výskyt aj samovoľných lavín strednej veľkosti," informoval Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

Postupné otepľovanie a vlhko spôsobujú sadanie nového snehu, ktorý stráca na svojej voľnosti a mäkkosti. Od štvrtka (21. 12.) trvá perióda takmer súvislého sneženia, počas ktorej v slovenských pohoriach pribudlo 30 až 50 centimetrov nového snehu. Počas sneženia stále fúkal silný vietor prevažne zo severozápadného smeru, ktorý voľný sneh transportoval do pásma lesa, kde HZS eviduje miestami až 70 centimetrov nového snehu.

Vietor naukladal veľké množstvo snehu aj na záveterné svahy. Hrúbka vankúšov tam dosahuje viac ako jeden meter. Sneh padal na starý tvrdý zmrznutý podklad, ktorý je vo vysokých polohách miestami odhalený, no inde predstavuje riziko klznej plochy pre lavíny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy