Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Drahé hypotéky položili realitný trh na dlhší spánok. Kedy sa to môže zmeniť?
Zdielať na

Drahé hypotéky položili realitný trh na dlhší spánok. Kedy sa to môže zmeniť?

BRATISLAVA / Vyššie úrokové sadzby, nižšia kúpyschopnosť obyvateľov a pokles záujmu o úvery na bývanie na niekoľko mesiacov uspali trh s realitami na Slovensku. Výsledkom bol prebytok najmä sídliskových bytov a pokles ich cien o približne 10 percent. Napriek tomu, že rast miezd by mal na budúci rok poraziť infláciu, záujem o kúpu nehnuteľností sa meniť zrejme nebude.

Realitný trh sa pre drahé hypotéky v uplynulých mesiacoch uložil na dlhší spánok. Namiesto čarovného bozku by ho mohlo prebudiť postupné znižovanie úrokových sadzieb. Na to si však ešte nejaký čas budeme musieť počkať. "Je predpoklad, že na prelome rokov 2024/25 by mohlo dôjsť k miernemu poklesu referenčných úrokových sadzieb," ozrejmil Ján Palenčár, prezident realitnej akadémie NARKS. Či sa tak naozaj stane vo veľkom záleží najmä na tempe zdražovania.

"Očakávame, že v roku 2024 by tá priemerná inflácia mala byť na úrovni 3 percent," informovala analytička WOOD & COMPANY Eva Sadovská. "Pokiaľ sa inflácia nepriblíži k trom percentám, nemôžeme rátať so zníženými úrokovými sadzbami," dodal Ján Palenčár. "Ten pokles môže byť oneskorený a oproti tomuto roku tam môže byť priestor na určitý nárast," avizoval makroekonomický analytik Tomáš Boháček.

Ďalšie zdraženie hypoték sa, samozrejme, odrazí na vyšších splátkach. "Podľa výpočtu NBS, dve tretiny ľudí to bude mať pod 100 eur," komentoval produktový riaditeľ 365 banky Tomáš Barbarič. Preto, kto si plánuje zabezpečiť nové bývanie, môže si už dnes vybaviť úver aj bez vybraného bytu, čo ponúkajú dve banky. "Následne bude mať človek až 12 mesiacov na nájdenie si nehnuteľnosti, pričom prípadný rast úrokov sa ho už nebude týkať," uviedol finančný expert OVB AllFinanz Slovensko Marián Búlik.

Ceny najmä starších bytov by mohli najmä v prvej polovici roka ešte klesať, nie však takým tempom ako v roku 2023. "Nedá sa však povedať, že ten prepad cien bude nejaký výrazný," dodal Tomáš Barbarič. Realita je, že hypotéky zostanú pre mnohých záujemcov o bývanie nedostupné a podobne ako tento rok budú nútení namiesto vlastného siahnuť po nájomnom bývaní. "Čo v mnohých regiónoch spôsobilo zvýšenie nájmov zhruba o 10 až 12 percent," povedal Ján Palenčár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy