Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aký bude rok 2024 z hľadiska energetickej bezpečnosti?
Zdielať na

Aký bude rok 2024 z hľadiska energetickej bezpečnosti?

BRATISLAVA / Vojenské konflikty, prírodné katastrofy, politické zemetrasenia. To sú iba niektoré z faktorov, ktoré ovplyvňujú dodávky energií a ich ceny. Rok 2024 sa z hľadiska energetickej bezpečnosti javí na prvý pohľad oveľa lepšie a pokojnejšie. Či to tak naozaj bude, dnes nikto nevie.

Zdá sa, že z najhoršieho sme vonku a o nedostatok energie sa na budúci rok nemusíme báť. Teda, len ak sa zase niekde niečo nepokazí. Platí to najmä o plyne, ktorý k nám donedávna prúdil výhradne z Ruska. Dnes však tvorí už len sotva 30 percent našej spotreby. "Naďalej budú rásť dodávky z LNG, budú pribúdať nové LNG terminály, nová infraštruktúra, takže Európa v tomto smere môže byť v komfortnejšej situácii," priblížil Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ.

Ako to bude s cenou zemného plynu?

Ak nepríde k nejakej nečakanej situácii, výrazne by sa počas roka nemala meniť ani cena zemného plynu. No bez rizík to zjavne nepôjde ani na budúci rok. Jedným z nich je blížiaci sa koniec prepravného kontraktu medzi Ruskom a Ukrajinou. "Očakávame, že k nejakej výraznej zmene prísť nemusí," uviedol Kvasňovský.

Ak budú oba štáty naďalej vo vojnovom konflikte, jeho predĺženie nemožno čakať. Otázkou potom je, ako sa k nám dostane ruský plyn, ak potrubia zostanú prázdne. "Je možné, že operátori sietí nájdu riešenie aspoň na čiastočné prepravy bez toho, aby existoval dlhodobý kontrakt," ozrejmil Radovan Potočár, šéfredaktor portálu Energie-portal.sk.

Elektriny by malo byť dosť

Naproti tomu, elektriny by malo byť - aj vďaka memorandu medzi elektrárňami a vládou - dosť a za stabilnú cenu. "Dodávky zvýhodnenej elektriny zo Slovenských elektrární by mali trvať až do roku 2027," informoval Potočár.

Okrem toho, pomôcť by mala aj plánovaná dostavba ďalšieho reaktora v Mochovciach. Európska únia však vkladá nemalé očakávania najmä do energie z vetra a slnka. "My stojíme pred veľkou výzvou, či zjednodušíme pripájanie obnoviteľných zdrojov alebo nie," priblížil Radovan Ďurana, analytik INESS. Nateraz totiž v tomto smere zaostávame. "To je úloha vlády a samospráv, ktoré momentálne pôsobia ako brzda," doplnil Ďurana.

No a čo ropa a pohonné látky?

Raz hore a potom zasa dole, ako na hojdačke. Ale na to sme si už zvykli. "Ten svet je veľmi nepredvídateľný v tomto, takže treba mať vždy radšej plnú nádrž alebo aspoň polovicu, ako chodiť na úplný dojazd," zdôraznil Anton Molnár, hovorca rafinérie Slovnaft. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy