Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Europoslanci schválili zmenu, ktorá poteší najmä milovníkov medu a džemu
Zdielať na

Europoslanci schválili zmenu, ktorá poteší najmä milovníkov medu a džemu

ŠTRASBURG / Vyše 500 hlasov bolo za a len 13 proti. Europarlament tak veľkou väčšinou odsúhlasil zmenu, ktorá na Slovensku poteší aj každého milovníka poctivého medu a džemu. Na obale už bude povinným údajom krajina pôvodu. A slovenským produktom kvalita rozhodne nechýba.

​Europoslanci na decembrovej schôdzi rozoberali aj raňajkové menu. Teda, nie žeby si pred prácou dali niečo dobré pod zub - išlo o pravidlá určovania pôvodu džemu či medu. "Hovoríme o takzvanej raňajkovej legislatíve, lebo sa týka takých tých bežných požívaní pri raňajkách - džemov, džúsov, medu," priblížil europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

Množstvo Slovákov už dlhodobo rozčuľuje, že nevedia, odkiaľ ich džem či med pochádza. "Najčastejšie falšovanou potravinou v Európe, ale aj na Slovensku, je práve med," uviedol europoslanec Peter Pollák (Slovensko, EPP).

Europarlament tak drvivou väčšinou odklepol novú smernicu ohľadom označovania krajiny pôvodu medu. Už sa tak nestane, že zákazník nebude vedieť, či je med z Číny alebo zo Slovenska. Keď bude miešaný, bude zároveň vedieť ako. "Musí sa dať pomer krajín, z ktorých pochádzajú jednotlivé komponenty tohto produktu," informovala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Podľa europoslancov je popri určovaní pôvodu potravín dôležitejšia ešte jedna vec. "Vieme, že v džúsoch a džemoch sa môžu objavovať pridané cukry, čo pochopiteľne znižuje kvalitu. O falšovaní medu sme tiež mnohé veci počuli," priblížil Wiezik. "Hlavné je, aby náš spotrebiteľ dostal kvalitný med," uviedol europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). Príde tak k zmene aj v tomto smere. 

Okrem medu a džemu sa novinka bude týkať aj ovocných štiav, rôsolov, marmelády či gaštanového pyré. "Je to svojím spôsobom aj obrana proti dovozom, ktoré sú často lacnejšie, ale nekvalitnejšie oproti tým od našich producentov," ozrejmi europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Novinka by mala vstúpiť do platnosti do jedného roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy