Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bratislavská ZOO privítala nový prírastok: Narodila sa tu najmenšia antilopa na svete
Zdielať na

Bratislavská ZOO privítala nový prírastok: Narodila sa tu najmenšia antilopa na svete

BRATISLAVA / V ZOO Bratislava sa narodila najmenšia antilopa na svete, ktorá doplnila menšie stádo dik-dikov. Pri narodení mala len 15 centimetrov. Ide o vzácny prírastok, vo všetkých európskych ZOO ich totiž nie je ani 50.

​Dik-dik Kirkov je bylinožravá antilopa, ktorá pochádza z východnej Afriky. Na Slovensku sa jej darí celkom dobre. Najmenšia antilopa v ZOO má teraz tri týždne. "Už je približne 20 centimetrov vysoká, možno trošku viac. Rastú dosť rýchlo," povedala ošetrovateľka Simona. Tá sa o antilopy stará už šesť rokov. Dostala tak privilégium dať aktuálnemu prírastku meno. "Som fanúšik Marvelu, takže dostala meno podľa jednej postavy. Volá sa Sersi," dodala. Sersi si spolu s celým druhom značkuje svoje teritórium výlučkom žľazy pod okom. A keď im práve padne do oka samec či samička, zostanú spolu po celý život.

"Je to tak krásne, že oni aj keď stratia partnera, sú z toho tak smutné, že niekedy z toľkého žiaľu uhynú," vysvetlila ošetrovateľka. Okrem antilopy sa Zoologická záhrada môže tešiť aj na iný prírastok. "Môžeme si doniesť vlky, konkrétne z Holandska," informovala PR manažérka ZOO Alexandra Ritterová.

Štedrá večera pre zvieratá?

 Zvieratá na pomyselnom štedrovečernom stole nečaká špeciálny pokrm. Aj napriek tomu si niektoré druhy nájdu vo svojom výbehu malý darček. "Hoci tie sviatky tak nevnímajú, snažíme sa im spestriť stravu, orangutanom do drevitej vlny dávame oriešky a oni to musia v krabici hľadať," dodala Ritterová. Bratislavská ZOO je otvorená každý deň v roku, vrátane Vianoc. Zvieratám tak môžete priniesť v podobe darčeka ovocie či zeleninu. Šimpanzy sa potešia najmä dekám. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy