Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dôvera Slovákov k EÚ a jej inštitúciám sa zvyšuje. S čím sme spokojní a s čím nie?
Zdielať na

Dôvera Slovákov k EÚ a jej inštitúciám sa zvyšuje. S čím sme spokojní a s čím nie?

BRATISLAVA / Dôvera Slovákov k Európskej únii a jej inštitúciám sa zvyšuje. Podľa Eurobarometra je pre nás dôležitý voľný pohyb, študovanie aj práca v zahraničí a aj mier medzi štátmi Európskej únie. Na druhej strane viac ako 60 percent Slovákov vidí situáciu v krajine zle a nie sú spokojní ani s fungovaním demokracie.

Podľa Európskej komisie pozitívna správa - Slovensko začína viac dôverovať Európskej únii a sú preňho dôležité iné hodnoty ako doteraz.  "Je tam takmer 10-percentuálny nárast pozitívneho vnímania EÚ ako takej od začiatku roka. Prejavilo sa to aj v dôvere voči EÚ," priblížil Martin Slosiarik z agentúry Focus, spracovateľa Národnej správy.

Ako najdôležitejšie veci, ktoré máme vďaka Európskej únii, ľudia vnímajú slobodu cestovať, študovať, pracovať a euromenu. Naopak kritizujú nedostatočnú kontrolu vonkajších hraníc a plytvanie peňazí. "Tie výzvy, ktoré sú okolo nás, sú také veľké, že naozaj potrebujeme európsku spoluprácu. Pre Slovensko cesta samostatného riešenia tých obrovských problémov nie je možná," uviedol Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Aj vnímanie hodnôt sa zmenilo. Pre Slovákov sú teraz najdôležitejšie mier, ľudské práva a demokracia.  "Sloboda pohybu, eurofondy, podpora z EÚ - to sú stále dôležité veci. Ale vidíme ten posun, že  miera, demokracie, právneho štátu, stúpla v očiach slovenského obyvateľstva," ozrejmila sociologička Oľga Gyárfášová.

Čo za zhoršilo? Vnímanie celkovej situácie v našej krajine. Za celkom zlú ju označilo 64 percent obyvateľov. To je o 10 percent viac ako tomu bolo na jar.

Súvisiace články