Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Výnimočný projekt: V malej obci vzniklo centrum pre rodiny a deti s autizmom
Zdielať na

Výnimočný projekt: V malej obci vzniklo centrum pre rodiny a deti s autizmom

TOMÁŠOV / V malej obci sa podarilo niečo výnimočné. Vzniklo tam rehabilitačné centrum pre rodiny a deti s autizmom a inými vývinovými poruchami. Má im pomôcť, aby napredovali a mohli sa viac osamostatniť. Rodičia hovoria, že takéto služby sú stále málo dostupné. Tento projekt vznikol vďaka obci a peniazom z Bruselu.

​Aké to je - keď zistíte, že Vaše dieťa je iné a vy potrebujete pomoc, ktorá je ťažko dostupná - to už zažilo mnoho rodičov. "Nebol nikto, kto by nás chytil za ruku a ukázal, akým smerom treba ísť. Ja som študoval po nociach," uviedol Janos Kállay, obyvateľ Tomášova. Otec z Tomášova je jeden z tých, ktorí pomáhali s vytvorením centra. "Nedá sa s tým úplne zmieriť, ale už s tým dokážeme existovať a verím, že dokážeme pomôcť aj iným ľuďom," ozrejmil Kállay.

Sociálne služby tu bude prevádzkovať nezisková organizácia

Tú k tomu takisto priviedla osobná skúsenosť. Mama so svojim synom potrebovala špeciálnu starostlivosť a dnes pomáha aj iným, ktorí zažívajú rovnaký scenár. "Častokrát ich neprijmú do materskej školy, majú potom problém dostať sa do základnej školy. Častokrát máme problém osamostatniť naše deti, naučiť ich chodiť samy do školy, naučiť ich ísť na autobus a kúpiť si lístok," priblížila Jana Muránska, riaditeľka RATA centra, n. o.

Aj tomu budú venované rehabilitácie. "Všetko to, čo sa bežné dieťa učí pozorovaním a spontánne z prostredia, sa naše deti učia akoby umelo. Trénujeme správne reakcie, teda čo správne povedať v danom kontexte," doplnila Muránska. 

Nebyť záujmu obce, nič by sa ale neudialo

Tá musela nájsť vlastné zdroje a po 8-ročnom boji za peniaze z eurofondov nakoniec v jeden deň otvorila nové priestory školskej jedálne, škôlky aj tohto centra.

Ako je možné, že obci s 2800 obyvateľmi sa podarilo otvoriť tri priestory, ktorých hodnota je vyššia než budúcoročný rozpočet obce? Rozhodla najmä pripravenosť projektu, úver, ktorý si museli vziať, ale aj nevzdávanie sa. "Na štvrtýkrát sme uspeli. Vždy sme boli kúsok pod čiarou. Na výstavbu, teda na toto konkrétne dielo, nám stačili 4 mesiace," informoval István Pomichal, starosta obce Tomášov.

 Zariadenie, ktoré dá deťom so špeciálnymi potrebami lepšiu perspektívu do života, začne fungovať už budúci rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy