Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Deti ohrozuje chudoba: Rozdeľuje rodiny a vytvára podmienky pre šikanu
Zdielať na

Deti ohrozuje chudoba: Rozdeľuje rodiny a vytvára podmienky pre šikanu

BRATISLAVA / Na Slovensku sú samovraždy druhou príčinou úmrtí detí a mládeže po autonehodách. Podľa komisára pre deti za to môže aj nárast chudoby. Tou je na Slovensku aktuálne ohrozených takmer 900-tisíc obyvateľov. Najviac ohrozenou skupinou sú matky samoživiteľky a mnohopočetné rodiny. Komisár pre deti Jozef Mikloško poukazuje na to, že to má veľmi negatívny dosah na deti. Chudoba rozdeľuje rodiny a vytvára podmienky pre šikanu.

Nárast detskej chudoby nie je len klišé, ktoré sa týka detí napríklad v marginalizovaných osadách. Podľa štatistík, 21 percent slovenských domácnosti má taký nízky príjem, že už sa nachádzajú v pásme chudoby.

V prípade rodín zasiahnutých chudobou to znamená, že majú priamo ohrozený štandard, ktorý ako rodina potrebujú na zabezpečenie základných potrieb. Podľa komisára pre deti nezvládnutie takejto situácie vedie aj k ekonomickým dôsledkom spojených s exekúciou, čo malo neraz za následok rozpad rodiny a aj odňatie detí. "Čo je v príkrom rozpore so zákonmi, že dieťa nemôže byť odňaté len z ekonomických dôvodov," informoval komisár pre deti Jozef Mikloško.

O chudobe a ľuďoch, ktorí si nevedia zabezpečiť ani na tie základné životné potreby, vie svoje otec Peter Gombita. Farár, ktorý sa stará o stovky ľudí bez domova a často aj osamelých, ktorých rodina odvrhla. "Ja, keď neposkytnem pomoc pri havárii, je to trestný čin a my nechávame ľudí v hlade, biede a zomierajú vedľa nás," uviedol farár a správca Oázy v Bernátovciach Peter Gombita.

Chudoba rozdeľuje rodiny a dolieha podľa komisára najmä na deti. Poškodzuje ich vývin a môže vytvárať aj priestor pre šikanu. Podľa neho by mala existovať pomoc pre rodiny v krízovej situácii. Lebo je to aj pre spoločnosť ekonomicky výhodnejšie. "Tam je nejaké deložovanie a rodičia končia ako bezdomovci a deti v nejakom zariadení," povedal Jozef Mikloško. Problémy však môžu vzniknúť aj v rodinách, v ktorých deti majú dostatok materiálneho zabezpečenia, no absentujú tam medziľudské vzťahy. Hlavne také, v ktorých dieťa vie, kde sa môže obrátiť v ťažkej chvíli. Podobné vzťahy sú podľa komisára pre deti dôležité napríklad aj v škole. "Škola má vzdelávaciu funkciu, ale do popredia ide tá výchovná, aby učiteľ vedel zareagovať. Niekedy jeden rozhovor dokáže viac, ako si myslíme," dodal komisár pre deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy