Zatiahnuté, dážď
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Hraničná polícia hľadá posily. Čo zahŕňa práca na východnej hranici?
Zdielať na

Hraničná polícia hľadá posily. Čo zahŕňa práca na východnej hranici?

SCHENGENSKÁ HRANICA / Hľadajú posily na stráženie schengenskej hranice. Hraničná a cudzinecká polícia aktuálne láka slovenských mužov a ženy, aby sa u nich zamestnali. Poznáme výšku platu aj podmienky. Práca na východnej hranici však ani zďaleka nie je len o chytaní prevádzačov a pašerákov.

Slovensko má po vstupe do schengenského priestoru vonkajšiu pozemnú hranicu s Ukrajinou takmer 100 kilometrov. Nejde však len o policajtov na hranici. Schengen má aj vonkajšiu vzdušnú hranicu na troch letiskách v Bratislave, v Košiciach a v Poprade. "Podmienky pre vstup do tímu hraničnej a cudzineckej polície sú vek viac ako 18 rokov, minimálne stredoškolské vzdelanie s maturitou , ovládanie štátneho jazyka, bezúhonnosť, spoľahlivosť a zdravotná, fyzická a psychická spôsobilosť," informoval Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Dôležitá je aj úloha psovodov, ktorí patria medzi najlepších na Slovensku. "My psovodi vravíme, že jeden dobrý pes je za desať policajtov," uviedol Ján Nemec, psovod Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. 

Hraničná a cudzinecká polícia spolupracuje aj s Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž známou ako Frontex. "Ponúkame pravidelný a stabilný príjem od zhruba 1 100 eur, platené služobné voľno, príspevok na rekreáciu až do výšky 275 eur, 6 týždňov dovolenky, kúpeľnú liečbu či napríklad vzdelávanie a kariérny rast," priblížil Neumann.

Hoci pre väčšinu ľudí sa práca spája s bojom proti prevádzačom a pašerákom, je za tým ešte o mnoho viac. Hraničiari pôsobia aj v oblasti pobytov, návratov a vyhostení cudzincov, majú na starosti víza a z časti aj azyl. Počet príslušníkov, ktorí sú v tejto službe, aktuálne nie je možné z taktických dôvodov zverejniť. Pre záujemcov zverejnilo ministerstvo vnútra detailnejšie informácie na svojom webe.

Súvisiace články