Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Politici reagovali na horší rating: Zlé politiky novej vlády prinášajú zlé výsledky, tvrdí Klimek
Zdielať na

Politici reagovali na horší rating: Zlé politiky novej vlády prinášajú zlé výsledky, tvrdí Klimek

BRATISLAVA / Naša ekonomika je pod tlakom. Medzinárodná agentúra Fitch Ratings znížila rating Slovenska o jeden stupeň a to na úroveň "A-mínus so stabilným výhľadom". Aktuálne hodnotenie odráža zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich mesiacov, na čo dlhodobo upozorňuje aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Ide totiž o najhorší výsledok od roku 2004. Opozičné KDH už avizuje, že Slovensko sa môže dostať na takzvanú Grécku cestu. A podľa analytika je to prejav nedôvery v schopnosti vlády.

Zmenu ratingu ovplyvnilo najmä zhoršovanie stavu verejných financií a deficitu, neisté smerovanie fiškálnej konsolidácie a zvyšovanie dlho. "Včera aj predvčerom som komunikoval s ministrom Kamenickým v parlamente. Upozorňoval som ho, že aj takto bude vláda postupovať ďalej, dočkáme sa raz zníženia ratingu. Je to tu, hoci som nečakal, že to príde tak skoro," reagoval poslanec NR SR Jozef Hajko. Saková tvrdí, že to tak úplne nie je. "Teraz už si nespomeniem meno tej agentúry, ale myslím, že to bolo nejako pred letom a tiež nám dali Áčko s negatívnym výhľadom," povedala. "Agentúra Fitch si počkala na oznámenie plánov vlády, vyhodnotila ich ako nedostatočné a náš rating znížila," napísal na sociálnej sieti Facebook Martin Šuster. 

Predchádzajúce hodnotenie agentúry bolo na úrovni A s negatívnym výhľadom. Pritom aktuálne rovnako negatívne vníma aj výrazný nárast dlhu. Rozsiahlu časť svojho hodnotenia venovala aj snahe vlády o konsolidáciu verejných financií. "Vidím v tom aj priamo už reakciu na konanie súčasnej vlády," vyjadril sa Hajko. Na sociálnu sieť Facebook dal príspevok aj Marcel Klimek. "Zlé politiky novej vlády prinášajú zlé výsledky. Verme, že táto výstraha už bude dostatočný Wake up Call pre zodpovednú rozpočtovú politiku," napísal. 

Podľa Sakovej vláda robí všetko tak, ako najlepšie vie

"Robili sme v najlepšej snahe, čo sme mohli. Jednoducho, my sme sľúbili ľuďom, že doručíme energetickú pomoc a že budeme mať silnú ruku štátu, čo sa týka cien elektrickej energie, plynu a tepla. A to sme splnili," uviedla Saková. Podľa ekonomického analytika je to vyjadrenie nedôvery, že vláda bude schopná znížiť deficit. "Ak si každé šieste euro na vládne výdavky musíme požičať, tak to konsolidačné úsilie musí byť omnoho väčšie. A nemôžte v tú istú chvíľu zvyšovať dane a zároveň zvyšovať trináste dôchodky alebo zavádzať dodatočné dávky. Je to teda vyjadrenie nedôvery," avizoval ekonomický analytik Radovan Ďuran. 

Ako sa ale zníženie ratingu prejaví v praxi?

"Drahšie úvery a dosah na podnikateľskú obec, na obyvateľov atď. Skutočne sa môžeme dostať na tú grécku cestu bankrotu. Tam bola situácia taká, že sa prepúšťali štátni zamestnanci, znižovali sa platy, dôchodky klesli až o tretinu. Situácia nie je dobrá," informoval Hajko. Podľa Šustera bude horší rating znamenať vyššie úroky na náš dlh. "Budú to zo začiatku desiatky a neskôr stovky miliónov eur. Náklady, ktorým sme sa mohli vyhnúť," dodal. Saková uviedla, že keby sa niektoré veci nakúpia oveľa skôr, vedeli by niektoré veci spraviť inak. "Napríklad by sme mali aj dostatok času na to, aby sme ten kompenzačný balík energie mohli aj ponížiť," zneli jej slová. 

Agentúra Fitch tiež zachováva svoju prognózu mierneho rastu HDP o 1,3% v roku 2023, čo je nad priemerom eurozóny. Dôvodom je najmä rast verejných investícií z eurofondov a tiež silný zahraničný obchod. Naopak, odporúča zlepšiť konsolidačnú politiku, ktorá nebude zvyšovať dlh. "Agentúra hovorí, že oproti porovnateľným krajinám už teraz máme vyšší dlh a tá trajektória rastúceho dlhu nás vzďaľuje od tých porovnateľných krajín," uviedol Ďuran. Ministerka hospodárstva ale tvrdí, že si uvedomujú dôležitosť pozitívnych ratingov. "Čím lepší máte rating, tým si lacnejšie požičiavate a samozrejme aj prilákate viacej investorov na Slovensko, ktorí nám vytvárajú pracovné miesta a samozrejme aj úroveň žitia na Slovensku," dodala ministerka na záver. 

Súvisiace články