Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Až pätina Slovákov nedokáže vyžiť z výplaty. Príkladom by nám mohli ísť dôchodcovia
Zdielať na

Až pätina Slovákov nedokáže vyžiť z výplaty. Príkladom by nám mohli ísť dôchodcovia

BRATISLAVA / Vysoká inflácia, drahšie hypotéky a nižšie reálne mzdy spôsobili pokles našich úspor. Zarážajúce je to, že až pätina Slovákov nedokáže vyžiť z výplaty. Prekvapujúci návod, ako na to, by nám mohli ukázať naši dôchodcovia.

Krízy, vojny, zvyšovanie cien. Pre bežného človeka jedna rana za druhou. Niet divu, že v ich spleti sa mnohí z nás prestávajú orientovať. "74 % ľudí si mylne myslí, že inflácia pomáha úsporám, ktoré majú v bankách, prípadne na osobných účtoch," uviedol produktový riaditeľ 365.bank Tomáš Barbarič.

Keby pomáhala, tak by si určite viac ako polovica z nás tento rok nemusela odtŕhať od úst – obmedzila sa spotreba a zároveň sme museli siahať na úspory. "Tým činom sa obmedzil dopyt ľudí, čo na konci dňa znamená, že nám klesá výroba, klesá nám predaj a toto má dosah na celú ekonomiku," informoval generálny riaditeľ 365.bank Andrej Zaťko.

Naše rezervy sa pre prudký rast cien v mnohých prípadoch znížili na minimum. "Dve tretiny Slovákov má finančnú rezervu pod 3 000 eur a dokonca tretina nemá žiadnu finančnú rezervu, čo je alarmujúce," dodal Tomáš Barbarič. So zlou finančnou situáciou sa paradoxne najlepšie dokážu vyrovnať dôchodcovia, ktorých opasky sú dlhodobo utiahnuté takmer na maximum. "Tým, že majú dlhšie obdobie obmedzený príjem, vedia sa uskromniť a ešte viac obmedziť svoju spotrebu," ozrejmila manažérka prieskumnej agentúry 2muse Patrícia Kollár.

A platí to aj vtedy, ak je v hre strecha nad hlavou. Záujem o hypotéky totiž medziročne klesol o viac ako polovicu. Ceny bytov síce tento rok výrazne poklesli, no vzhľadom na drahšie hypotéky sa bývanie pre mnohých Slovákov stalo menej dostupným. Môže za to prudký rast úrokov a teda cena peňazí. "Úrokové sadzby sú kľúčovým faktorom v tom, ako sa vyvíja cena samotného úveru," komentoval makroekonomický analytik Tomáš Boháček. Najhoršie by sme však mali mať za sebou a preto nie je dôvod na paniku, práve naopak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy