Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Príbeh šikanovaného Romana, ktorého dlhodobo šikanovali najmä jeho spolužiačky
Zdielať na

Príbeh šikanovaného Romana, ktorého dlhodobo šikanovali najmä jeho spolužiačky

PARCHOVANY / Pred dvomi týždňami na základnej škole v Parchovanoch spáchal samovraždu žiak deviateho ročníka. Skočil zo strechy školy. Romana podľa rodičov dlhodobo šikanovali najmä jeho spolužiačky. A údajne si ho doberal aj riaditeľ školy. Reportér Rasťo Striško pripravil exkluzívne pre JOJ 24 dokument o tejto tragickej udalosti. V Parchovanoch strávil niekoľko dní. Rozprával sa s rodičmi chlapca, dedinčanmi a našiel aj bývalého študenta, ktorý šikanu na uvedenej škole prežil. Vedenie školy ani jej zriaďovateľ však ponúknutý priestor na rozhovor nevyužili. Neodpovedali ani na písomné otázky. Prípad prešetruje aj detský komisár.

​"Príbeh talentovaného a citlivého chlapca z Parchovian je jeden z najsilnejších, aké som doteraz spoznal," hovorí reportér TV JOJ Rasťo Striško s tým, že ide o nepredstaviteľnú osamelosť, zúfalstvo, poníženie a pocit straty vlastnej hodnoty, aký by žiaden človek nikdy nemal poznať. "Pred jedenástou mi volala žena, že Romanko je na streche. Rozprávali sme spolu necelé štyri minúty. 11.04 h mi zložil telefón a keď som sa mu snažil dovolať, už mi nedvíhal. 11.05 h mi už zavolala, že skočil," opísal priebeh desivej udalosti Dominik Michalik, Romanov otec.

​Najviac času Roman prežil so svojou mamou, tej sa zdôveroval. V Parchovanoch bol Roman aj s rodičmi prisťahovalec. "Vždy niečo – šaty, vlasy a postupne sa to nabaľovalo. Aj keď som ho prosila, aby išiel na inú školu, nechcel – že on to vydrží. A potom tá žiačka povie, že on jej poslal správu, že uvidíš v pondelok tú šou?" hovorí mama nebohého Romana. 

​TV JOJ sa pokúšala skontaktovať aj s riaditeľom školy, no bezúspešne. S reportérom Rasťom Striškom sa nestretol ani starosta obce, zriaďovateľ školy. Prípad vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní a nechcel narušiť plynulosť vyšetrovania. "Vôbec netuším, čo robila triedna. Keď som sa jej sťažovala, tak ma vysmiala, že veď to je chlapec, má sa vedieť brániť. Jedna škoda, že som nevedela, že mám trvať na tom, aby robila zápisky. Lebo teraz, samozrejme, je to tak, že som nepovedala nič," hovorí Romanova mama.

Reportér Rasťo Striško sa rozprával aj s otcom jedného zo žiakov ZŠ v Parchovanoch. Jeho syn mu v osudovom dni povedal, "že sa prišiel (Roman) rozlúčiť do triedy a povedal spolužiakom – mal som vás rád". Polícia sa k samovraždám, obzvlášť detí, nikdy podrobne nevyjadruje. Rodičia nebohého Romana majú po tragédii silnú podporu verejnosti. Na posledné slová ich syna pre tých, ktorí mu ubližovali, nikdy nezabudnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy