Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Starosta hrozí výpoveďou upratovačke v škôlke. Nechce totiž umývať pokakané deti
Zdielať na

Starosta hrozí výpoveďou upratovačke v škôlke. Nechce totiž umývať pokakané deti

JAROVNICE / V Jarovniciach na východe Slovenska riešia veľmi nepekne voňavú kauzu. V tamojšej obecnej škôlke sa upratovačka odmietla podieľať na umývaní slušne povedané pokakaných detí. Tvrdí, že to nie jej pracovnou náplňou. Starosta to považuje za neuposlúchnutie. Hrozí jej, že nedostane odmeny, a keď to bude opakovane, tak aj výpoveď. Žena mu oponuje, že má slabý žalúdok.

Žena, ktorá pracuje v škôlke už dva roky, tvrdí, že doteraz nič také robiť nemusela. No z nových pokynov sa jej dvíha žalúdok a jeho obsah už niekoľkokrát vyvrátila. O tom, že to je zaužívaná prax, nám porozprávala žena, ktorá v škôlke odpracovala takmer 40 rokov. Dnes je na dôchodku. "Vždy to robili upratovačky," hovorí bývalá zamestnankyňa škôlky. 

"Nemám na to žalúdok, keby som mala, by som to robila," hovorí Marcela Husárová, upratovačka v škôlke. "Chceli byť zamestnaní, tak nech sú zamestnaní. Potom plačú, že nikto im nedáva možnosť," uviedol Florián Giňa, starosta obce Jarovnice. 

Čo na to právnici? 

S nepekne voňavou otázkou sme sa obrátili až na dvoch právnikov. Tí dali za pravdu upratovačke. "Zamestnávateľ nie je oprávnený nariadiť svojmu zamestnancovi činnosť, ktorá je nad rámec pracovnej náplne," hovorí právnik Peter Troščák. 

"Predmetom pracovnej zmluvy a pracovnej náplne upratovačky sú priestory, ako chodba, kuchyňa a predmetom činnosti učiteliek je persóna žiaka, persóna dieťaťa," informuje advokát Pavel Hagyari.

"Keby si prečítali zmluvy, majú tam napísané, že na pokyn nadriadeného majú robiť to, čo im povie nadriadený. Veď sú zamestnané," tvrdí Giňa. "V prípade prezliekania detí, nejde už o upratovaciu činnosť, ale ide o starostlivosť o dieťa," hovorí právnik Troščák. 

"V prípade, že nejde o výnimočný prípad, tak sa upratovačka nemá prečo dostávať do styku s dieťaťom," uviedol advokát Hagyari.

"Keby sa dogrcalo, na dlážke, že by to bolo, tak to uprace. Lebo je upratovačka," hovorí Roman Husár, manžel upratovačky a poslanec obecného zastupiteľstva obce Jarovnice. 

Starosta to vníma ako neuposlúchnutie

Nateraz nechce robiť závery, ale nevylučuje postihy. "Bez odmien, ďalšie neposluchnutie bude a tretie výpoveď. Však podľa zákonníka práce," tvrdí starosta Giňa. "Ak ma vyhodia, budem sa s nimi súdiť," hovorí Husárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy