Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čo bude s druhým pilierom? Zmeny by sa opäť dotkli sporiteľov
Zdielať na

Čo bude s druhým pilierom? Zmeny by sa opäť dotkli sporiteľov

BRATISLAVA / Vláda Roberta Fica sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala k prehodnocovaní všetkých troch pilierov dôchodkového systému na Slovensku. Prípadné zmeny by sa mohli opäť dotknúť aj sporiteľov v druhom pilieri, v ktorom majú takmer dva milióny Slovákov aktuálne nasporených vyše 13 miliárd eur.

​Slovensko postupne starne a sťažností dôchodcov na výšku penzií bude pribúdať. "Ak sa nám dnešné dôchodky zdajú nízke, dôchodky o 10, 20 a viac rokov budú ešte chudobnejšie," skonštatoval finančný expert OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Možností, odkiaľ bude možné financie vziať, nie je veľa. Jednou z nich je druhý pilier, ktorý vlády pod vedením Roberta Fica, menili už v minulosti. Tá je ale vo vyjadreniach nateraz opatrná. "Vítame ambíciu novej vlády posilniť udržateľnosť penzijného systému," povedal generálny riaditeľ poisťovne Kooperativa Matej Varga. 

Aké scenáre by mohli nastať? 

Druhý pilier je síce jeho pevná súčasť, ale miliardy v ňom predstavujú veľké lákadlo. Vláda ho môže opäť otvoriť alebo znížiť výšku príspevkov. "Aktuálna výška príspevkov do druhého piliera je 5,5 percenta z hrubej mzdy. Toto percento má postupne narastať do roku 2027, kedy má dosiahnuť 6 percent," uviedol generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik. "Akékoľvek zníženie sadzby odvodu do druhého piliera znamená, že súčasná vláda nezodpovedným spôsobom presunie finančný problém na budúce vlády," vyjadril analytik Radovan Ďurana. 

Sporiteľom tak ukrojí z budúcich dôchodkov. Najhorší scenár je zrušenie druhého piliera, prípadne znárodnenie, ako prebehlo v susednom Maďarsku. "Je to veľmi nepravdepodobné, aby došlo k podobnému kroku aj na Slovensku, naopak, vylučujeme ho," reagoval Varga. Maroš Ovčarik sa k veci vyjadril tiež. "Som presvedčený, že takéto riešenie by narazilo na ústavu a na ochranu súkromného vlastníctva," skonštatoval. "Druhý pilier je naozaj dôležitý nástroj, v ktorom si ľudia môžu našetriť extra peniaze na zvýšenie budúceho dôchodku," dodal finančný expert Marián Búlik. 

Nie je vylúčené, že vláda zaostrí na správcovské spoločnosti, od ktorých si, podobne ako v prípade bánk, vyžiada odvod. To, že tento scenár je možný, potvrdil aj Matej Varga. "V zásade to ale neovplyvní úspory sporiteľov a ani poplatkovú schému," informoval. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy