Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na námestí stojí betlehem v životnej veľkosti. Figúrky každý rok pribúdajú
Zdielať na

Na námestí stojí betlehem v životnej veľkosti. Figúrky každý rok pribúdajú

PREŠOV / Prešov okrem vianočného stromčeka zdobí už aj betlehem. Z dreva vyrezávané figúrky v životnej veľkosti sú súčasťou Hlavnej ulice už dlhé roky. A nie sú len veľké, ale aj ťažké. Niektoré vážia toľko, že si na pomoc museli zavolať nákladné auto a niekoľkých chlapov.

​Svätú rodinku vyrezal pán Juraj už pred takmer 20 rokmi. Odvtedy jeho Betlehem rozšírili Traja králi, pastieri, Anjel, či zvieratká. "Pán Antoňák začínal so siedmimi figúrkami a každý rok pribúdajú ďalšie," priblížila Barbora Rusiňáková, riaditeľka PKO v Prešove. "Teraz je ich so všetkými 32," povedal Juraj Antoňák, rezbár a autor betlehema.

Betlehem rezbára z Ličartoviec už robil radosť aj vo Vysokých Tatrách. Niekoľko rokov je súčasťou vianočnej výzdoby tretieho najväčšieho mesta. Medzi postavami z dreva sú aj jeho vnukovia a vnučky rezbára. "Napríklad tento je už doktor, zubár, a to je vnúčik. A tento je pravnúčik a má dva roky," opísal figúrky rezbár Antoňák. 

Pán Juraj má už 86 rokov. Aj vzhľadom na svojej vek už hovorí o tom, že toto je poslednýkrát. "My sme to už od neho počuli, tak chcem pevne veriť, že to nebolo poslednýkrát," dodala Rusiňáková. Inštalácia Betlehema im trvala niekoľko hodín. Niektoré figúrky majú úctyhodnú váhu. A popasovať sa s nimi musia aj chlapi. "Tak ten Anjel, toho dvaja nezdvihnú," priblížil Antoňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy