Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chcú predísť zneužívaniu detí duchovnými. V Nitre vznikol špeciálny úrad
Zdielať na

Chcú predísť zneužívaniu detí duchovnými. V Nitre vznikol špeciálny úrad

NITRA / V Nitre vznikol úrad pre nahlasovanie zneužívania v cirkvi. Prijímať a následne preverovať budú prípadné podozrenia zo sexuálneho zneužívania detí. Mesto pod Zoborom však nie je jediné. Takéto úrady vznikli vo všetkých diecézach na Slovensku, ale aj na celom svete. Už pred 5 rokmi začala v našej krajine fungovať aj komisia pre ochranu maloletých. Tam za toto obdobie evidujú 33 nahlásených podnetov sexuálneho zneužívania v cirkvi. Boli však medzi nimi aj nepravdivé podozrenia.

​Na novovzniknuté úrady v jednotlivých diecézach sa dá obrátiť v prípade relevantných informácií, či podozrení zo sexuálneho zneužívania maloletých nielen klerikmi, ale aj inými pracovníkmi cirkvi. "Tento úrad bude mať za úlohu preskúmať to prvotné podanie," povedal Tibor Ujlacký, hovorca nitrianskeho biskupa. "Tento úrad sme zriadili aj my a takto osobne akákoľvek osoba, ktoré prišla do kontaktu so zneužívaním v cirkvi môže prísť," uviedol Michal Pavlišinovič, hovorca prešporskej archieparchie. 

V Nitre úrad pre zneužívanie cirkvi sídli budove na Nitrianskom hrade. "Je vlastne reakciou na modu popri pápeža Františka na základe, ktorého všetky diecézy na svete majú zriadiť takéto úrady," upresnil Ujlacký. Komunikovať sa dá s nimi nielen osobne, ale aj telefonicky či elektronicky. Dôležitý je kontakt aj s oznamovateľom, a preto by nemalo ísť o anonymné podania. Všetko má na starosti pastoračný kňaz, a žena právnička. "Ktorá je dokonca právnička obojakého práva aj svetského aj cirkevného," ozrejmil Ujlacký. 

Viacero podnetov je už vyriešených

V tunajšej diecéze bol pred 10 rokmi, jeden dnes už z bývalých kňazov, právoplatne odsúdený za sexuálne zneužívanie, v tej dobe 11 ročného dievčaťa. Dialo sa to v obci Nevidzany. Školáčku mal obchytávať, bozkávať a posielať jej zamilované správy. Mama, nám vtedy povedala, že nevedela na koho sa má obrátiť a spočiatku to riešila s kňazom. "Povedal, že s tým prestane a za mesiac zase boli ďalšie SMS," priblížila mama školáčky. 

Treba však povedať, že tieto úrady nesuplujú prácu polície. Konferencia biskupov Slovenska už v roku 2018 zriadila komisiu, ktorá má pôsobiť aj preventívne no prijala už 33 podnetov. Z tohto počtu sa 5 prípadov sexuálneho zneužívania ukázalo ako nepravdivých, 12 zostáva otvorených a 16 je uzavretých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy