Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ako to bolo so šikanou Romana? K celej tragédii sa vyjadrilo vedenie školy
Zdielať na

Ako to bolo so šikanou Romana? K celej tragédii sa vyjadrilo vedenie školy

TREBIŠOV / 20. novembra Slovenskom otriasla tragická správa o študentovi Romanovi, ktorý skočil zo strechy základnej školy. Jeho otec Roman je presvedčený, že ho k takémuto skutku dohnala šikana od spolužiakov. Okrem toho obviňuje vedenie školy, ktoré vraj ignorovalo toto správanie žiakov. K celej vzniknutej situácii, aj ku konkrétnym situáciám možnej šikany sa teraz vyjadrilo vedenie školy.

Svoje stanovisko zverejnili na stránke školy. "Na úvod nám dovoľte ešte raz vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým príbuzným, priateľom a blízkym ľuďom zosnulého Romana. Tragédia, ktorej viacerí z nás boli svedkom, otriasla aj všetkými zamestnancami školy a žiakmi a zásadne ovplyvnila vyučovací proces na našej škole," napísali v úvode. 

​Čo sa stalo v osudný deň?

"Po 3. vyučovacej hodine náš žiak Roman, napriek zákazu službukonajúcej učiteľky, cez okno na chodbe vyskočil na strechu jedálne a po protipožiarnom rebríku prešiel na strechu budovy školy," napísali v stanovisku. Uviedli, že následne učiteľka kontaktovala vedenie a tí zalarmovali záchranné zložky a kontaktovali matku. "Roman následne asi 50 minút zo strechy školy komunikoval s učiteľom, zástupcom školy, policajtom a matkou. Následne telefonoval s otcom, ktorý sa nachádzal v zahraničí. Ešte pred príchodom hasičov skočil zo strechy školy," opísali nešťastnú tragédiu. O udalostiach existujú kamerové záznamy, ktoré má polícia k dispozícii. Kriminalisti vypočuli vedenie školy, učiteľov a spolužiaka. 

​Ako to bolo s polepenou výbavou výtvarnej výchovy?

Otec Romana hovoril o tom ako jeho syna šikanovali. Ako príklad uviedol, že mu jeho výbavu na výtvarnú výchovu poliali lepidlo. Aj k tomu sa vedenie vyjadrilo. "V siedmom ročníku si Roman doniesol do školy kufrík s pomôckami na výtvarnú výchovu. Na ďalší deň nebol v škole. Nakoľko jeho spolužiaci nemali výkresy na vyučovaciu hodinu a vedeli, že v tomto kufríku sú, tak si ich zobrali. Pri manipulácii sa vylialo lepidlo a obsah kufríka znehodnotilo. Spolužiaci prijali kolektívnu vinu a chceli vo finančnej forme túto škodu nahradiť. Roman túto náhradu však odmietol."

Učiteľom a zamestnancom školy sa vyhrážajú

Vedenie školy uvádza aj to, že po medializovaní informácií boli nútení obrátiť sa na políciu. "V dôsledku zverejňovania jednostranných, neoverených a zavádzajúcich informácií sa naši zamestnanci stali terčom ohovárania, sú im adresované osočujúce a ubližujúce komentáre, niektoré z nich hovoria aj o ich fyzickej likvidácii. Škola okamžite podala trestné oznámenie na Políciu SR so zoznamom autorov týchto správ. Vzhľadom na bezpečnosť učiteľov a žiakov boli všetky školské sociálne siete dočasne pozastavené."

Celé vyjadrenie nájdete TU.

Súvisiace články