Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Brutálne útoky nožmi na príbuzných pribúdajú. Takto to vysvetľujú odborníci
Zdielať na

Brutálne útoky nožmi na príbuzných pribúdajú. Takto to vysvetľujú odborníci

BRATISLAVA / Brutálne útoky nožmi pribúdajú. Obeťami krvavých incidentov sa v posledných dňoch stáva tá najbližšia rodina. Ide o skrat alebo o dopredu plánovaný útok. Čo všetko môže byť v pozadí a prečo ľudia útočia hlavne nožmi, sme sa pýtali odborníkov.

"Nôž je skutočne veľmi zákerná, nebezpečná a nevyspytateľná zbraň. Ťažko sa proti nemu bráni," vysvetľuje psychiater Svetozár Droba.

Brutálny útok na najbližšiu rodinu sa odohral v Šali

Z bytu na 4 poschodí sa o 5 ráno ozývali zúfalé výkriky. Vysokoškolák Bruno zobral nôž. Dopichal matku otca i 17-ročného brata Rubena, ktorý to neprežil. Útočník potom spáchal samovraždu. Vyskočil z okna. Podľa znalca takéto útoky väčšinou nebývajú dopredu plánované a páchatelia konajú v afekte.

"Je veľmi pravdepodobné, že žil v konfliktovom vzťahu so svojim bratom i rodičmi a že to vyvrcholilo takýmto extrémne agresívnym konaním," tvrdí psychológ Robert Máthé.

"Bude sa samozrejme pátrať potom či tam neprepukla psychotická porucha u neho. Pretože práve psychotici, ktorí sa štatisticky menej často dopúšťajú toho najzávažnejšieho trestného činu, teda vraždy, ale pokiaľ sa ho dopustia, hovoríme my tak vo svojom slengu, že to už stojí za to. Proste to prevedenie toho konania je častokrát brutálne a veľmi také devastujúce voči obeti," hovorí Droba.

"Mohli tam byť rôzne situácie neriešené, o ktorých nemusel nikto vedieť. Navyše nemožno vylúčiť ani to, že páchateľ užil psychotropné látky, to samozrejme ukáže pitva," hovorí Máthé.

Pred necelým týždňom zase útočila mladá žena

V Koprivnici na východnom Slovensku dobodala svojich starých rodičov s ktorými žila v jednej domácnosti. Babka (82) po útoku zomrela a jej 86-ročný manžel bojuje o život.

"Nie je to nijak priaznivé voči ľudstvu ale hovorím, že človek nie je najvydarenejší živočíšny druh. Agresivita, neprimeraná agresivita a brutálne agresívne konanie ľudí voči sebe, takto sa nesprávajú ani tie najagresívnejšie a najpredátorskejšie živočíšne druhy," uviedol Droba.

Každá tragédia má svoje pozadie, no často sa im dá zabrániť. Dôležité je včas vyhľadať pomoc. "Možno je tam konflikt o ktorom nemusí ani okolie vedieť, ale najčastejšie o ňom aj vie, ale nezaujíma sa o to, pretože ľudia sa nezaujímajú o iných ľudí," hovorí Droba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy